Gemeente Dalfsen

21-10-2004

Gemeente treedt op tegen Nieuwleusense ondernemer

Nieuwleusen - Het gemeentebestuur van Dalfsen treedt op tegen een ondernemer in Nieuwleusen die producten verkoopt die direct of indirect te maken hebben met de thuisteelt van cannabis. Hem is intrekking van de vrijstelling op het pand in het vooruitzicht gesteld, waardoor hij zijn bedrijfsactiviteiten niet langer kan uitoefenen.

In 2001 verleende de gemeente Dalfsen medewerking aan een verzoek om vrijstelling op het bestemmingsplan voor een bedrijfspand aan het Oosteinde. Hiermee werd de vestiging mogelijk van een tuinadviescentrum en detailhandel in benodigdheden voor de glas- en tuinbouw, zoals vijvers en hydrocultuur.

In de praktijk is gebleken dat de ondernemer de regels voortdurend met voeten treedt. Het bedrijf verkoopt producten voor de thuisteelt van hennep. In 2002 kreeg het al een schriftelijke waarschuwing van de gemeente dat deze activiteiten in strijd zijn met de voorwaarden voor de vrijstelling. Ook werd aangegeven welke maatregelen getroffen moesten worden om te voorkomen dat er handhavend opgetreden zou worden. Hier werd destijds gehoor aan gegeven, maar inmiddels is het pand opnieuw in gebruik als growshop. Dit blijkt uit de informatie op de website van de winkel en uit diverse controles. Ook zijn er in de winkel restanten van hennepplanten aangetroffen. Justitie heeft hier strafrechtelijk tegen opgetreden.

In september is het bedrijf aangeschreven met de mededeling dat de gemeente Dalfsen van plan is om de vrijstelling definitief in te trekken. De ondernemer is het hier niet mee eens. Hij is van mening dat alle producten die hij verkoopt vallen onder de toegestane activiteiten waarvoor vrijstelling is verleend. Het gemeentebestuur deelt zijn zienswijze echter niet en heeft hem inmiddels bericht dat de vrijstelling definitief ingetrokken wordt. Dit houdt in dat het pand zijn oude bestemmming van garagebedrijf weer terugkrijgt. Als de ondernemer het huidige gebruik toch voortzet, dan gaat het gemeentebestuur over tot andere bestuursrechtelijke sancties.