ECN


Petten; 20 oktober 2004

Persbericht

Onderzoekers uit de hele wereld hebben een declaratie voor het management van stikstof ondertekend

Verleden week is aangetoond hoe ernstig de lucht vervuild is met stikstofoxide, zeker in Nederland. Op de 3^e Internationale stikstof conferentie in Nanjing die op dezelfde tijd plaatsvond is geconstateerd dat stikstofvervuiling nog veel ernstiger en breder is dan uit de publicaties verleden week is gebleken. De behoefte aan stikstof voor bemesting om de groeiende wereldbevolking te voeden en het steeds toenemende gebruik van energie leiden tot een enorme overbelasting met stikstof van het milieu. Deze overbelasting leidt tot een opstapeling aan effecten, zoals aantasting van de menselijke gezondheid door de vorming van stikstofoxiden, fijn stof en ozon, schade aan de natuur, achteruitgang van de biodiversiteit, verzuring en vermesting van ecosystemen, aantasting van de grondwaterkwaliteit, algenplagen in de zee, verandering van het klimaat en aantasting van de ozonlaag. Daar waar vroeger de stikstofproblematiek nog alleen als een lokaal probleem werd gezien, blijkt uit de presentaties tijdens de conferentie dat grote delen van de wereld te maken hebben met een overbelasting en de daaraan gerelateerde effecten. In grote delen van China is het grondwater aangetast en het merendeel van de meren is bedekt door een groene drab door overmatige algengroei.

Op 12-16 oktober werd de derde internationale stikstofconferentie gehouden in Nanjing, China. Aan het einde van de conferentie werd de Nanjing Declaratie ondertekend en overhandigd aan United Nations Environmental Program (UNEP). De Declaratie is het afgelopen jaar voorbereid door onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in nauwe samenwerking met medewerkers van het ministerie VROM en de Chinese organisatoren van de conferentie. In de Declaratie wordt UNEP opgeroepen om de groeiende stikstofproblematiek in de wereld serieus te nemen en te onderzoeken wat de oorzaken en gevolgen zijn. Verder worden landen opgeroepen om de stikstofproblematiek te inventariseren en om maatregelen te nemen tegen de overbelasting van stikstof in het milieu, o.a. door de efficiëntie van het stikstofgebruik in de landbouw te verhogen, door duurzame energietechnologie te promoten en door emissiereducerende maatregelen te implementeren.

De Declaratie is ondertekend namens de meer dan 400 deelnemers aan de conferentie en door de voorzitter van het International Nitrogen Initiative. UNEP zal de Declaratie intern bespreken. Ondertussen hebben ook andere internationale organisaties aangegeven de Declaratie te zullen gaan gebruiken.

ECN werkt al een groot aantal jaren aan de stikstofproblematiek, vooral vanuit de vorming van stikstof bij de verbranding van fossiele brandstoffen. In 1998 organiseerde ECN de eerste stikstofconferentie in Nederland. Deze conferentie heeft de basis gelegd voor de volgende conferenties, de Nanjing Declaratie en de signalering van de stikstofproblematiek!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Willem Erisman, Unit Manager Schoon Fossiel van ECN (e-mail: erisman@ecn.nl; tel.: 0224-564155).

Energieonderzoek Centrum Nederland

Westerduinweg 3

1755 LE Petten

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten; tel. 0224 564949 Informatie: info@ecn.nl