Novem

Opslag, duurzaam en conversie gelijk op in NEO O&O tender 18-10-2004

De resultaten van de eerste NEO O&O tender van 2004 zijn bekend. Er zijn 6 projecten gehonoreerd: twee op het gebied van energieopslag, twee op het gebied van duurzame bronnen, en twee op het gebied van efficiënte conversie.

De eerste NEO O&O tender van 2004 sloot op 24 juni 2004. Er werden vijftien subsidieaanvragen ingediend, waarvan zeven door kennisinstituten, zes door MKB en twee door universiteiten. Na analyse bij SenterNovem werden de aanvragen begin september door de adviescommissie NEO gerangschikt op bijdrage aan de doelstellingen van het NEO programma. De volgende zes aanvragen werden gehonoreerd:
* Oplaadbare lithium/zwavel batterij (TNO MEP)
* Opslag H2 als gashydraat (TU Delft)

* 3D CIS zonnecel (Advanced Surface Technology)
* Ethanolproductie uit ligno-cellulosehoudend materiaal (TNO MEP)
* POP free piston pulsed engine-generator (TU Twente)
* Directe injecte vloeibare en gasvormige gassen (Prins autogassystemen).

De eerste twee projecten betreffen opslag en transport van energie(dragers), de volgende twee duurzame energie, en de laatste twee verbeterde energieconversiemethoden. We kunnen daarmee concluderen dat zich over het hele energieonderzoeksveld steeds weer goede nieuwe NEO-ideeën aandienen.

Tweede tender 2004

Subsidieaanvragen voor de tweede NEO O&O tender in 2004 moeten op 25 november 2004, om 17.00 uur, bij SenterNovem binnen zijn. Het beschikbare budget is EUR 700.000; EUR 150.000 meer dan voor de eerste tender. U kunt bovendien doorlopend uw idee voor nieuw energieonderzoek aan NEO voorleggen. Meer informatie vindt u op www.neo.novem.nl.