Gemeente Groningen

Gemeentebegroting 2005: basisvoorzieningen op orde In economisch zwaar weer de basisvoorzieningen in de stad op orde houden en blijven investeren in het ontwikkelen van de stad en het herstel van werkgelegenheid. Dat stelt het college van B&W de gemeenteraad voor in de gemeentebegroting 2005 die vandaag door wethouder van Financiën Karin Dekker werd gepresenteerd. Forse rijksbezuinigingen, vooral in de sociale sector, zorgen daarbij voor flink wat financiële problemen in de gemeentebegroting en de begroting van verschillende gemeentelijke diensten. Moeilijke en pijnlijke keuzes zijn onontkoombaar om een sluitende begroting te houden. Om de lasten zo min mogelijk bij de stad neer te leggen wil het college de noodzakelijke bezuinigingen voor een belangrijk deel realiseren door te bezuinigen op de eigen organisatie. De gemeenteraad bespreekt de gemeentebegroting en de voorstellen van het college 2005 op 2 november in de commissie Financiën en Veiligheid en op 10 november in de gemeenteraad.

Het meerjarenbeeld van de gemeente Groningen laat bij ongewijzigd beleid een negatief saldo zien. Om dit te voorkomen is het gemeentebestuur vorig jaar een bezuinigingsoperatie van 12 miljoen euro gestart. Daarnaast hebben verschillende gemeentelijke diensten financiële problemen door rijksbezuinigingen in de sociale sector of teruglopende investeringen in de stad . Alle diensten moeten structureel op hun begroting bezuinigen: ROEZ 10 miljoen, SOZAWE drie miljoen euro, DSW vijf miljoen euro en OCSW 5,6 miljoen euro en de DIA 4,5 miljoen euro. Voor de overige diensten gaat het om kleinere bedragen.

Bezuinigen op organisatie
Het college wil de bezuinigingen voor een belangrijk deel opvangen binnen de eigen organisatie. Door efficiënter te gaan werken en het werk anders te organiseren moet het aantal medewerkers bij de gemeente de komende jaren met 350 verminderen. Dit is ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. Het college heeft met de vakbonden een convenant afgesloten waarin is afgesproken deze bezuinigingsoperatie te laten verlopen zonder gedwongen ontslagen.

Basis op orde
Het college wil zorgen voor het overeind houden en waar nodig vernieuwen van een goed basispakket van voorzieningen in de stad. Het gaat daarbij om voorzieningen op het gebied van welzijn, minima, wijkvoorzieningen, cultuur en sport. Het betreft groot onderhoud en noodzakelijke vernieuwingen om bij de tijd te blijven. Tegelijkertijd wil het college blijven investeren in belangrijke projecten als de sociale wijkvernieuwing, sport- en culturele voorzieningen, het openbaar vervoersnetwerk Kolibri, de Grote Markt, het, bedrijventerrein Westpoort en het verbeteren van winkelcentra. De investeringen leveren lokaal werkgelegenheid op en als landelijk de economie aantrekt is Groningen met deze goede voorzieningen een aantrekkelijke vestigingsplaats. Het college wil zo optimaal kunnen profiteren van het economisch herstel dat vroeger of later moet komen. Het college stelt onder meer voor in 2005 te investeren in het verbeteren van winkelcentra (500.000 euro), sociale wijkvernieuwing (618.000 euro) en sport en cultuur (2,4 miljoen euro). Verder wil het college geld sparen voor de ontwikkeling van de oostzijde Grote Markt (400.000 euro), het openbaar vervoersproject Kolibri (300.000 euro) en het Stadsbalkon (264.000 euro).

Ondanks de bezuinigingsmaatregelen blijft er in de gemeentebegroting een tekort bestaan van in totaal drie miljoen euro over 2005 en 2006. Het college stelt voor de OZB met 3,3 procent boven de nominale stijging te verhogen om alle noodzakelijke uitgaven te kunnen dekken.

Vanaf 2007 laat de gemeentebegroting een negatief saldo zien. Het college zal daarom in 2005 met een nieuwe ronde bezuinigingsvoorstellen komen om ook vanaf 2007 een sluitende gemeentebegroting te hebben.