Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 19 oktober 2004 (21-10-2004)

Woningbouw aan Hoog Spul
Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) wil elf woningen - 7 starterswoningen en 4 zogenaamde meergeneratiewoningen - realiseren aan het Hoog Spul in Hilvarenbeek. Het college heeft besloten de (zelfstandige project)procedure op te starten die nodig is om de bouw van deze woningen mogelijk te maken. De concept-ruimtelijke onderbouwing wordt binnenkort ter visie gelegd voor inspraak en voor advies voorgelegd aan het Waterschap.
Met het plan wordt beoogd een verbinding tot stand te brengen tussen het bestaande stedelijk gebied en de vier - eveneens aan het Hoog Spul te realiseren - ruimte voor ruimte-woningen (waarvoor het college eerder al vrijstelling verleende).

Draaiboeken rampenbestrijding
Het gemeentelijk rampenplan werd in juni 1998 vastgesteld door de gemeenteraad. Nieuw hierin was dat de taken in het kader van rampenbestrijding werden gestructureerd in de vorm van processen. Deze processen met daarin taken voor gemeenten (inclusief lokale brandweer), politie, regionale brandweer en GGD - werden vervolgens in regionaal verband uitgewerkt tot draaiboeken en instructies. De draaiboeken zijn intussen - één of meerdere malen - geactualiseerd en nu opnieuw vastgesteld door het college.

Subsidieverzoek peuterspeelzaal De Debberkes
Voor de verbouwing van haar nieuwe locatie ontving Stichting Peuterspeelzaal Esbeek De Debberkes vorig jaar een bijdrage (van 10.000) uit het leefbaarheidsfonds. Omdat de werkelijke kosten van de verbouwing ruim 8.900 hoger zijn uitgevallen dan begroot was, heeft de stichting nu een subsidieverzoek ingediend.
Aangezien de raad bij toekenning van de bijdrage uit het leefbaarheidsfonds bepaalde dat een bijdrage van 10.000 redelijk wordt geacht en dat voor overige kosten andere bronnen moeten worden aangeboord, heeft het college het subsidieverzoek afgewezen. Het college wil de stichting wel een renteloze lening aanbieden van 3.000,00 die in 2005 moet worden afgelost. Voorwaarde is dat de commissies Welzijn en Algemene Beleidszaken en Financiën met deze procedure instemmen.

Uit eerdere collegevergaderingen

Rookverbod in gemeentelijke accommodaties
Het college heeft rookbeleid vastgesteld voor de gemeentelijke accommodaties. Voor alle accommodaties wordt een rookverbod ingevoerd. Bij de invoering wordt een stappenplan gevolgd. Horecavoorzieningen binnen de accommodaties worden behandeld overeenkomstig de mogelijkheden die de Tabakswet biedt.
De beheerder van het betreffende gebouw is verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod. Het college heeft besloten dat de gemeente niet zal bijdragen aan het realiseren van rookruimten in de accommodaties.

Subsidieverzoek
De heer Schouw uit Helvoirt heeft subsidie aangevraagd voor de uitgave van een boek over de Hilvarenbekenaar Jan Naaijkens. Op grond van de bepalingen van de Algemene Subsidieverordening 1998 heeft het college besloten dit verzoek af te wijzen.

Aan de Werkgroep Heemkunde Esbeek wordt een projectsubsidie van 200,00 toegekend voor het organiseren van activiteiten ter herdenking van de 60-jarige bevrijding.