Gemeente Tilburg

21-10-2004
Opvangmogelijkheden voor jongeren met gedragsproblemen verruimd 62.0000 subsidie voor project van 'De Burcht'

De school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (ZMOK) 'De Burcht' gaat binnen een aantal jaren meer jongeren met gedragsproblemen in haar school opvangen. Ook de ambulante begeleiding van deze jongeren op de reguliere scholen voor voortgezet onderwijs wordt in de komende jaren uitgebreid.

De wachtlijsten voor deze school en voor de begeleiding moeten hierdoor verdwijnen. Daarnaast moet het ertoe leiden dat meer jongeren met gedragsproblemen een diploma behalen of begeleid worden naar een passende baan. Het college heeft voor de stimulering van dit project een eenmalige subsidie van 62.000,= verleend.

'De Burcht' heeft samen met het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden- Brabant een plan gemaakt voor de opvang van jongeren met gedragsproblemen en gedragsstoornissen in de regio Tilburg. Het gewone onderwijs weet soms geen raad met deze leerlingen en hun specifieke problemen. Als gevolg hiervan zitten kinderen en jongeren soms voor langere tijd thuis. Om dit te voorkomen wordt het aanbod van 'De Burcht', en ook van 'De Panne Hoeve' (ZMOK 4-12 jaar), verbreed: beide scholen kunnen straks (bijna) alle jongeren met een indicatie voor een ZMOK-school opvangen. Einddoel daarbij is dat deze jongeren via de school een perspectief krijgen op een diploma. Wie niet in staat is een diploma te halen wordt, via een op arbeid gericht traject, naar werk begeleid.

Vijf speerpunten
'De Burcht' richt zich de komende jaren met haar plannen op de volgende vijf speerpunten:

· Meer samenwerking met het VMBO, zodat meer leerlingen van 'De Burcht' tenminste een VMBO diploma halen.

· Het ontwikkelen van een arbeidsgerichte leerweg, voor jongeren die geen vervolgopleiding in het MBO kunnen volgen.
· Zoeken van een nauwere samenwerking met specifieke trajecten zoals time-out voorziening en speciale trajecten in het VMBO en ROC.
· Continueren van het project 'Herstart' (de opvang van leerlingen die langere tijd tijdelijk geen onderwijs volgen vanwege problematisch gedrag op school).

· Het oprichten van een expertisecentrum zoals de Wet op de Expertise Centra (WEC) voorziet. Dit expertisecentrum verzamelt, bundelt en verspreidt kennis over onderwijs aan - en behandeling van gedragsmoeilijke jongeren voor scholen en ouders.

Wethouder Backx:de Burcht toont met deze plannen aan haar ambities flink uit te willen breiden en meer dan voorheen een brug te willen slaan naar het regulier onderwijs. Wij juichen deze ontwikkeling zeer toe.
Het doel van de maatregelen is dat binnen een aantal jaren meer jongeren een plaats op 'De Burcht' kunnen vinden en dat reguliere scholen meer ondersteund kunnen worden bij hun aanpak van jongeren met gedragsproblemen.
De gemeente geeft een eenmalige subsidie van 62.000,- om deze ontwikkelingen te stimuleren. Daarna gaan de activiteiten deel uitmaken van het reguliere programma van de school.