Ingezonden persbericht


PERSBERICHT oktober 2004

ISSO voorziet ontwerpers van hulpmiddel voor installaties met verdringingsventilatie

Verdringingsventilatie wordt al geruime tijd toegepast. Maar de noodzakelijke kennis voor een goed ontwerp is vaak beperkt aanwezig. De handleiding ATIC-ISSO-TVVL 900 Verdringingsventilatie in niet-industriële toepassingen' is bedoeld voor ontwerpende installateurs en adviseurs. Deze handleiding heeft als doel Europese ingenieurs te voorzien van een nieuw, overzichtelijk hulpmiddel bij het ontwerpen van installaties met verdringingsventilatie.

Publicatie 900
Het is een uitgebreide en eenvoudig te begrijpen ontwerprichtlijn die gebaseerd is op praktische ervaringen en research en geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:
- wat zijn de voordelen van verdringingsventilatie in niet-industriële toepassingen;
- wat zijn de beperkingen;

- wanneer moet men verdringingsventilatie toepassen en wanneer niet. Deze handleiding bevat de laatste ontwikkelingen op het gebied van verdringingsventilatie, uitgezonderd de in de vloer opgenomen toevoerroosters. Ook zijn er ontwerpvoorbeelden voor veelvoorkomende gebouwtypen opgenomen.

Verbeteren van ontwerpprocedure
Verdringingsventilatie heeft twee grote voordelen in vergelijking met de traditionele mengende ventilatie. Ten eerste wordt de luchtkwaliteit in de leefzone hoger dan bij mengende systemen en wordt met verdringingsventilatie boven uit het vertrek meer verontreiniging afgevoerd dan met conventionele systemen waar schone en verontreinigde lucht continu gemengd worden. Ten tweede wordt, door de thermische gelaagdheid, lucht afgevoerd met een temperatuur die hoger is dan die in de leefzone. Hierdoor kan, bij een gelijkblijvend koelvermogen, lucht met een hogere temperatuur toegevoerd worden waardoor het systeem energie-efficiënter werkt. Het doel van deze handleiding is het verbeteren en vereenvoudigen van de praktische ontwerpprocedure. De publicatie behandelt ook aanverwante onderwerpen met bekende sleutelwoorden als: vrije convectieve stroming, stratificatie en concentratie-, temperatuur- en snelheidsverdeling in de leefzone.

Meer informatie
Deze handleiding is een vertaling van Rehva Guidebook 1 'Displacement Ventilation in Non-industrial Premises'. Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met TVVL en ATIC (België). De publicatie 900 kost E 50,00 (inclusief BTW en verzendkosten) en is te bestellen via www.isso.nl



Ingezonden persbericht