DE NEDERLANDSE WOONBOND


Woonbond stuurt open brief aan Aedes

Huurders maken zich terecht grote zorgen over de huren

Huurders maken zich terecht grote zorgen over de plannen van minister Dekker (VROM) voor het huurbeleid. Dit stelt Woonbonddirecteur Maria van Veen in een 'Open Brief' aan Aedes-voorzitter, Willem van Leeuwen, die beweert dat tegenstanders van huurverhogingen onnodig onrust creëren. Van Leeuwen beweert dat huurders die het niet al te breed hebben niets te vrezen hebben van het nieuwe huurbeleid. Huurders met lage en middeninkomens hebben echter wel degelijk veel te vrezen. Ook de bewering van Van Leeuwen dat de huren van corporatiewoningen over de gehele breedte kunstmatig laag zijn gehouden is niet juist. Zo blijkt onder meer uit onderzoek van Johan Conijn van het RIGO.

Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, pleit sinds het aantreden van het huidige kabinet voor extra huurverhogingen. Daarbij heeft men steeds aangegeven als tegenprestatie te willen bijdragen in de huursubsidie. Uit de concepthuurbrief die onlangs uitlekte blijkt dat minister Dekker Aedes ruimschoots tegemoet komt. Als haar 'moderniseringsplannen' doorgaan moet één op de vier huurders een markthuur gaan betalen, de jaarlijkse huurverhoging wordt forser en van gewilde woningen mogen verhuurders de huur extra optrekken.

In de 'Open Brief' beschrijft gaat Van Veen uitgebreid in op de verslechterende financiële situatie van huurders met lage inkomens en middeninkomens. Daarin geeft zij duidelijk aan dat de invloed van het huurbeleid op hun netto-huurquote groot is. Vervolgens ontkracht zij de stellingen van Van Leeuwen dat er genoeg woningen zijn voor de mensen die de hogere huren niet meer kunnen opbrengen.

De angst dat corporaties 'het onderste uit de kan' zullen halen is wel degelijk gegrond. Zo negeerden veel woningcorporaties in Amsterdam dit jaar de oproep van minister Dekker en Aedes om zich te matigen bij de jaarlijkse huurverhoging. De gemiddelde huurverhoging in Amsterdam was het hoogst van alle grote steden. Het is opvallend dat Van Leeuwen juist Amsterdam als voorbeeld neemt van een stad waar de corporaties het beste voor hebben met hun huurders.

U.04.788
Amsterdam, 21 oktober 2004