Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 19 oktober 2004

Op dinsdag 19 oktober 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Vrijstelling Winkeltijdenwet in verband met zon- en feestdagenregeling 2004 in de wijk Middelwatering De winkeliersvereniging de Koperwiek diende een verzoek in voor openstelling op de volgende zondagen: 28 november, 12 december en 19 december. Het college heeft besloten het verzoek in te willigen. Deze ontheffing van de Winkeltijdenwet geldt van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Bestuursopdracht integriteitsonderzoek
Integriteit staat hoog op de politieke agenda. Zowel landelijk, regionaal als lokaal. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft de methode 'Een beetje integer kan niet' ontwikkeld. De methode biedt een preventief instrument om de meest structurele kwetsbaarheden binnen de organisatie in kaart te brengen. Het college heeft besloten om de bestuursopdracht voor de uitvoering van het integriteitsonderzoek, volgens de hierboven beschreven methode, vast te stellen.

Meten van de resultaten van Hoogwaardig Handhaven
Het college heeft de notitie over het meten van de resultaten van Hoogwaardig Handhaven voor de afdeling Sociale Zaken en haar klanten vastgesteld. De notitie beschrijft onder andere de kwantiatieve- en kwalitatieve indicatoren en de wijze van automatische gegevensverwerking.

Vervangen van maandelijks inlichtingenformulier in statusoverzicht en wijzigingsformulier Het college besloot om het inlichtingenformulier, dat maandelijks door klanten van de afdeling Sociale Zaken moeten worden ingeleverd, te vervangen door een maandelijks aan te leveren statusoverzicht en wijzigingsformulier. Dit laatste is klantvriendelijker. Kost de medewerkers van Sociale Zaken minder tijd en maakt een betere controle op de rechtmatigheid van de uitkering mogelijk.

2e ontwerpbegrotingwijziging 2004 en de 1e ontwerpbegrotingwijziging 2005 van de DCMR De 2e ontwerpwijzing van de begroting laat onder andere een wijziging zien van de bijdrage van een aantal deelnemers op basis van aangepaste werkplannen. De bijdrage van Capelle is niet gewijzigd. De 1e ontwerpbegrotingwijziging voor 2005 gaat over een tariefsverhoging van 1,7% voor wat betreft loonkosten (prijsmutatie Nationale Bestedingen). De definitieve bijdrage wordt na overleg met de deelnemers vastgesteld op grond van de werkplannen 2005. Het college heeft het ontwerpraadsvoorstel en conceptraadsbesluit vastgesteld.

Aanwijzen gemeentelijke monumenten
Het college heeft besloten om de panden die staan op de conceptlijst 'Inventarisatie Capelle aan den IJssel, Deel 1 Selectie, maart 2004' aan te wijzen als beschermde gemeentelijke monumenten. Dit met uitzondering van de schuur en hooiberg bij de Johannahoeve, 's-Gravenweg 347. Alle eigenaars hebben de gelegenheid gehad zienswijzen in te dienen. De zienswijzen zijn gewogen door de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en de Monumentencommissie.

Projectvoorstel begeleid wonen voor (kansarme) jongeren in Capelle Het college heeft een principe-uitspraak gedaan om het projectvoorstel begeleid wonen voor kansarme Capelse jongeren in de leeftijdscategorie 18-24 uit te werken. Het idee is ontstaan tijdens de ENTP bijeenkomst in mei in het Engelse Harlow. In Harlow worden de jongeren in eerste instantie onderworpen aan strenge regels en een kleine behuizing. In die periode krijgen ze begeleiding op allerlei gebied als zinvolle dagbesteding en verantwoordelijkheden dragen. Na een jaar krijgen de jongeren, als ze jaar één goed doorkomen, een ruimere behuizing en minder regels. De jongeren kunnen dan uitstromen naar een reguliere woning en krijgen dan nog een half jaar begeleiding voor bijvoorbeeld het betalen van de huur. Het college stemde in met een ESF-subsidieaanvraag voor de sociale aspecten van het plan.

Pro forma beroep Solislaan
Het college stelt pro forma beroep in tegen de uitspraak in kort geding over de speelplaats aan de Solislaan om te voorkomen dat de beroepstermijn verstrijkt en daarmee het recht om nog in beroep te gaan. Of het pro forma beroep daadwerkelijk in een beroep zal worden omgezet zal afhangen van nader advies. Met het pro forma beroep wordt ook zeker gesteld dat de raadscommissie nog een oordeel kan geven over de wenselijkheid verdere juridische stappen te zetten zonder dat de termijn daarvoor al is verstreken.