European Commission


_________________

Commissie opgetogen dat Frankrijk einde maakt aan discriminatie tegen aanbieders van telefoondiensten via de kabel
---

Reference: IP/04/1279 Date: 21/10/2004

Brussel, 21 oktober 2004

Commissie opgetogen dat Frankrijk einde maakt aan discriminatie tegen aanbieders van telefoondiensten via de kabel

Op 15 juni 2004 meldde de Commissie dat zij Frankrijk voor het Europees Hof van Justitie zou brengen wegens niet-nakoming van de richtlijnen "kabel" en "volledige mededinging" . Tegen deze richtlijnen in, handhaafde Frankrijk een specifieke regeling met vergunningen voor het leveren van telefoondiensten via de kabel, hetgeen in het nadeel werkte van kabelbedrijven. Frankrijk heeft inmiddels zijn wetgeving aangepast, met name nu de wet op de elektronische communicatie is aangenomen. De Commissie heeft met voldoening akte genomen van de nieuwe regels die Frankrijk heeft uitgewerkt. Zij heeft dan ook besloten de bij het Hof ingeleide procedure stop te zetten.

De richtlijnen "kabel" uit 1995 en "volledige mededinging" uit 1996 vroegen de lidstaten de kabelbedrijven toe te staan op dezelfde voorwaarden telecomdiensten aan te bieden als ieder ander telecombedrijf. Een van de bepalingen uit deze beide richtlijnen was namelijk dat uniforme vergunnings- of aanmeldingsprocedures zouden gelden voor alle spelers die telefoondiensten willen aanbieden, ongeacht of deze dienst via de kabel of via het openbare telecommunicatienet wordt aangeboden.

Toen de Commissie de procedure inleidde, was zij van oordeel dat Frankrijk de richtlijnen niet had nageleefd omdat het voor telecom- en kabelbedrijven een verschillende juridische regeling in stand bleef houden. De kabelbedrijven konden namelijk pas een vergunning voor hun telefoondiensten krijgen nà raadpleging van de gemeenten waar zij actief zouden worden. Die raadpleging was echter niet vereist voor telecombedrijven. Deze verplichting vormde een serieuze handicap voor de ontwikkeling van de kabelbedrijven. Zo mocht een kabelbedrijf zijn telefoondiensten in meerdere gemeenten zelfs niet aanbieden nadat het een ongunstig advies van de betrokken autoriteiten had gekregen.

De wet op de elektronische communicatie en de audiovisuele communicatiediensten die het Franse Parlement op 12 juli 2004 heeft aangenomen, maakt een eind aan deze administratieve procedure inzake vergunningverlening voor telecomdiensten, in overeenstemming met de doelstellingen van de nieuwe richtlijnen van het "telecompakket". Voortaan is de aanleg van een netwerk en de dienstverlening vrij - na aanmelding bij de toezichthouder, de Autorité de Régulation des Télécommunications (ART). Deze nieuwe regeling geldt voor zowel telecombedrijven als kabelbedrijven, die de procedure voor raadpleging van de gemeenten geschrapt zien.

Deze nieuwe wet lijkt met de eerder genoemde richtlijnen in overeenstemming te zijn. Onder deze voorwaarden heeft de Commissie dan ook besloten de procedure die zij bij het Hof had ingeleid, stop te zetten.

Niettemin zal de Commissie de decreten die in voorbereiding zijn, en de nieuwe onderhandelingen over de afspraken tussen kabelbedrijven en lokale autoriteiten met bijzondere aandacht onderzoeken. Deze decreten die de sluitsteen vormen van de omzetting van het "telecompakket", moeten met name ervoor zorgen dat voor alle spelers evenredige en niet-discriminerende vergoedingen en doorgangsrechten gelden.
---

Zie IP/04/743