GroenLinks

Fischer: Grondwet EU onontbeerlijk voor Turkse toetreding

Het hoogtepunt van de conferentie: In het midden respectievelijk Abdullah Gül, de groene fractievoorzitter Danny Cohn-Bendit, Joschka Fischer en Olli Rehn. 21 oktober 2004

"Een Europese Unie zonder grondwet is een Unie die zeer grote moeilijkheden zal ondervinden bij het integreren van Turkije in de EU. Deze zaken zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden", aldus de Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer.

Hij zei dit op een moment dat de conferentie van de groene fractie in Istanbul over eventuele Turkse toetreding haar hoogtepunt bereikte. Behalve Fischer spraken woensdagmiddag ook de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül en kandidaat-eurocommissaris voor uitbreiding Olli Rehn de conferentie toe.

Fischer benadrukte dat Turkije de recente aanbevelingen van de Europese Commissie niet als motie van wantrouwen moet zien, maar moet begrijpen dat zowel Turkije als de EU tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op Turkse toetreding.

Hervormingen
"Het advies van de Commissie is een absoluut meesterwerk. De moeilijkheden worden benoemd, maar het einddoel is duidelijk; Turkse toetreding. Hoe sneller Turkije de hervormingen in de praktijk ten uitvoer brengt, hoe beter dit is voor de EU en Turkije. Maar ook de EU zal zich drastisch moeten hervormen om de Turkse toetreding aan te kunnen. Deze hervormingen zijn vastgelegd in de concept-grondwet en het is dan ook onontbeerlijk dat deze in werking treedt", aldus Fischer.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Gül riep de lidstaten op om de kwestie Turkije geen onderwerp te maken in het uitspelen van binnenlandse conflicten. Daarnaast zei hij dat Europese burgers niet het beeld moeten krijgen dat Turkije alleen maar uit is op een stuk van de koek. "Turkije zal de EU-koek juist vergroten, voor alle lidstaten", aldus Gül.

Dialoog
De sprekers spraken hun waardering uit voor de beslissing van de groene fractie om hun conferentie in Istanbul te houden. Volgens kandidaat-eurocommissaris Rehn moeten burgers van Turkije en de EU meer van elkaar te weten komen. Hij zei dat de Europese Commissie daarom snel met een voorstel zal komen om de dialoog tussen beiden te stimuleren. Volgens Rehn was het initiatief van de groenen dan ook "precies wat we nodig hebben."

Hij zei dat er de komende jaren veel deskundigheid, doorzettingsvermogen en verbeelding nodig is, maar dat de voordelen voor beide partijen uiteindelijk groot zullen zijn. "Voor de EU en de wereld betekent het opnemen van het islamitische Turkije een grotere garantie voor vrede en stabiliteit. Voor Turkije betekent toetreding de grootst mogelijke steun in het proces van hervormingen en modernisering."

«