Novem

21-10-2004


Programma Milieu en Technologie Vernieuwd!

Op 30 juli 2004 is een wijziging van de Subsidieregeling milieugerichte technologie (SMT) gepubliceerd in de Staatscourant. Deze wijziging heeft grotendeels betrekking op het subsidieprogramma Milieu en Technologie. Het vernieuwde subsidieprogramma Milieu & Technologie 2004 bevat ten opzichte van de voorgaande programma's (waaronder die van de eerste helft van 2004) een aantal wijzigingen.

De belangrijkste wijzigingen:

* U kunt naast processen en producten nu ook subsidie aanvragen voor innovatieve diensten. Daarbij is vanzelfsprekend van belang dat een dergelijke dienst een aanzienlijke milieuverdienste met zich meebrengt.

* Ook nieuw is dat het subsidieprogramma zich niet meer specifiek richt op de zogenoemde IMT doelgroepen (*). Het programma is gericht op het Nederlandse industriële midden- en kleinbedrijf. Een aanvraag voor subsidie kan worden ingediend door een 'MKB-er' die een activiteit uitvoert die is ingedeeld in categorie 15 of categorie 17 tot en met 36 volgens de Bedrijfsindeling Kamers van Koophandel of een dienst aanbiedt die een product of proces uit de genoemde categorieën (deels) kan vervangen.

* Het subsidieprogramma bestaat uit twee programmaonderdelen, te weten: 1) Technologie in de Markt (TeMa) en 2) Toepassen in de Praktijk. Binnen het programmaonderdeel Technologie in de Markt kan alleen subsidie worden aangevraagd voor preconcurrentiële haalbaarheidsprojecten. Binnen het programmaonderdeel Toepassen in de Praktijk worden twee projectcategorieën onderscheiden, namelijk preconcurrentiële ontwikkelingsprojecten (pilotstudies) en demonstratieprojecten. Dit betekent dat de projectcategorie demonstratieproject weer terug is in het subsidieprogramma. Wel willen wij hierbij opmerken dat hierop het Europese Milieusteunkader van kracht is.

* Industrieel onderzoek wordt in het nieuwe programma niét meer gesubsidieerd. De projectcategorieën industrieel haalbaarheidsonderzoek en industrieel onderzoeksproject maken dus géén deel meer uit van het subsidieprogramma. Sinds 1 januari 2004 is er namelijk een subsidieregeling van kracht die zich specifiek richt op industrieel onderzoek en ontwikkeling: Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten (IS). Deze regeling wordt uitgevoerd door SenterNovem te Den Haag. Voor meer info over de IS-regeling klik hier.

* Het criterium 'technologische slaagkans' (artikel 2.2.4) is vervangen door het criterium 'technische en economische risico's'. Dit criterium weegt zwaar bij het programmaonderdeel Toepassen in de Praktijk.