Persbericht

DENK AAN JE TANK!


- ALD Automotive daagt zakelijke rijders in Nederland uit om zuiniger te rijden -

Hoofddorp, 21 oktober 2004 ? Leasemaatschappij ALD Automotive start vanaf vandaag de eerste Fuel Race voor zakelijke rijders in Nederland. Het officiële startschot wordt vandaag gegeven door de algemeen directeur van ALD Automotive in Nederland, Carel Bal, samen met de bekende racekampioen Tim Coronel.

Bij de Fuel Race gaat het er om zo veel mogelijk kilometers te rijden met zo min mogelijk brandstof. Via de website www.aldfuelrace.nl kunnen zakelijke rijders zich inschrijven, kilometerstanden en tankbeurten invoeren en hun resultaten vergelijken met die van andere deelnemers. Er worden zogenaamde 'heats' van 1500 kilometer gereden. Deelnemers hebben tot 15 december aanstaande de tijd om het op te nemen tegen vrienden, kennissen, collega's en andere deelnemers. Iedereen kan zo vaak meedoen als ze willen.

Carel Bal: "Met onze Fuel Race willen we de zakelijke rijder bewust maken van hoe hij of zij met kleine aanpassingen aan de rijstijl brandstof kan besparen. Brandstof beslaat inmiddels bijna 25% van de kosten van een lease-auto dus dit levert direct voordeel op voor de werkgever. Hiernaast is zuinig rijden beter voor het milieu en het wordt veiliger op de weg."

Platform Het Nieuwe Rijden, waar organisaties als SenterNovem, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ANWB, Consumentenbond en BOVAG in participeren, ondersteunt de Fuel Race van harte. Het Nieuwe Rijden geeft concrete informatie over hoe je eenvoudig je rijstijl kunt aanpassen om veiliger en zuiniger te rijden.

Suzan Reitsma, programma-adviseur van Het Nieuwe Rijden: "Zakelijke rijders verbruiken over het algemeen meer brandstof dan privé rijders. Laatstgenoemde groep voelt het natuurlijk direct in hun portemonnee. Maar ook voor zakelijke rijders zijn er voldoende voordelen om Het Nieuwe Rijden toe te passen. De rijstijl is veiliger, comfortabeler en draagt bij aan een beter milieu."

Ook de ANWB reageert positief op het initiatief. Woordvoerder Markus van Tol van de ANWB zegt: "Zuinig rijden resulteert in brandstofbesparing, minder uitstoot van C02 gassen, een verhoging van de verkeersveiligheid en bespaart de weggebruiker geld."

ALD Automotive, één van de drie grootste leasemaatschappijen van Europa, is de eerste leasemaatschappij in Nederland die een initiatief als dit ontplooit. Carel Bal: "Wij onderscheiden ons van andere leasemaatschappijen door actief met onze klanten mee te denken over efficiency, kostenbeheersing en kostenbesparing. De Fuel Race is hier een goed voorbeeld van. Met deze brandstofrace willen we aantonen als leasemaatschappij net iets verder te gaan in onze service naar klanten toe".

De tien beste deelnemers worden uitgenodigd voor de finale in januari 2005. Deze kampioenen 'zuinig rijden' zullen in identieke auto's, hetzelfde parcours tegen elkaar afleggen. De winnaar van de finale is de echte Fuel Race winnaar van 2004.


- Einde persbericht -

ALD Automotive is gespecialiseerd in Operational Leasing en Fleet Management. Met 545.000 voertuigen en 3.000 werknemers in 22 landen, behoort ALD Automotive tot de top drie van grootste autoleasemaatschappijen binnen Europa. ALD Automotive is onderdeel van de Franse bankiersgroep Société Générale.

Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met:
Christel Bruijns
Burson-Marsteller
T: 020 597 5963
E: christel_bruijns@nl.bm.com

Fact Sheet Fuel Race
Autobezit
? In Nederland reden eind 2003 6,7 miljoen personenauto's rond, waarvan 517.000 lease-auto's (7,7%). Daarnaast staan zo'n 280.000 personenauto's op naam van een bedrijf of overheid geregistreerd. Auto's die in privé-bezit zijn, maar voor meer dan 50% zakelijk worden gebruikt worden ook tot het zakelijke wagenpark gerekend. TNO Inro heeft in 2002 in opdracht van de VNA berekend dat het hierbij gaat om ongeveer 350.000 personenauto's. De totale zakelijke markt komt daarmee op 1,15 miljoen auto's; iets minder dan een vijfde van het totale wagenpark (VNA, 2004).
Persoonskenmerken
? De zakelijke rijder is ruim vijf jaar jonger (40,3 jaar) dan de gemiddelde autorijder (45,8 jaar) terwijl de privé-autorijder juist een jaar ouder is dan dit gemiddelde (TNO, 2002).
? Ondanks dat de zakelijke rijder nog steeds meestal een man is (83%), neemt het percentage vrouwen toe (TNO, 2002).
Kenmerken van de zakenauto
? De auto van de zaak is meestal vrij nieuw en daardoor relatief zuinig en schoon.
? Het percentage diesel- (43%) en LPG-auto's (8%) onder de zakelijke rijders is hoog in vergelijking met de privé-rijder, respectievelijk 10% en 4% (TNO, 2002).
? Onder de in 2003 aangeschafte lease-auto's bevinden zich voornamelijk auto's uit het C-segment (33%) (bijvoorbeeld Peugeot 307) of D-segment (28%) (bijvoorbeeld Toyota Avensis) (RDC Datacentrum, 2004). Dit zijn de kleine en grote middenklassers.

Top 10 leaseregistraties personenauto's (jan-mrt 2004)
1. Peugeot 307

2. VW golf

3. Renault Mégane

4. Renault Laguna

5. Renault Scénic

6. VW Passat

7. Citroën C5

8. Toyota Avensis

9. Audi A4/S4

10. VW Touran
(Bron: RDC, Aumacon, 2004)

Jaarkilometrages en brandstofverbruik
? De gemiddelde jaarkilometrage van auto's van de zaak (31.348 km) is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde jaarkilometrage voor privé-auto's, 16.435 km (TNO, 2002).
? Brandstof beslaat bijna 25% van alle kosten van een lease-auto (ALD international).
? De literprijs Euro '95 is in Nederland met 1,26 euro het hoogste van heel Europa (ANWB, juni 2004).
? De literprijs voor diesel is in een jaar tijd (oktober 2003 - oktober 2004) toegenomen met 23%; voor euro loodvrij was deze verhoging 14%. (Shell, 2004).
? De literprijs Euro '95 bestaat voor 66% uit accijnzen en BTW (Bovag, 2004).

Slimme besparing via zuinig rijden
? Het brandstofverbruik en dus ook de uitstoot van vervuilende stoffen, is niet alleen afhankelijk van het soort auto, maar zeker ook van de rijstijl van de automobilist
? Zakelijke rijders die een paar kleine wijzingen aanbrengen in hun rijstijl kunnen hiermee gemiddeld 10% op brandstof besparen. Een besparing van 10% is vergelijkbaar met een verlaging van de benzineprijs met 12 eurocent per liter (HNR, 2004).
? In Denemarken is vorig jaar een fuel race gehouden en daar reden de deelnemers tot 30% zuiniger dan het gemiddelde verbruik van een zakelijke rijder.
? Als alle zakelijke rijders in Nederland 30% minder brandstof verbruiken, bespaart dat per jaar een uitstoot van ongeveer 4.5 miljoen ton CO2 gassen.
? Naast brandstofbesparing en CO2-emissiereductie verhoogt zuinig rijden ook de verkeersveiligheid omdat er meer wordt geanticipeerd en er met een constante snelheid wordt gereden.

Zuinige rijstijltips van Het Nieuwe Rijden

1. Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling. Voor benzineauto's/LPG bij maximaal 2500 toeren, voor diesel bij maximaal 2000 toeren.

2. Rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.

3. Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
4. Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

5. Zet de motor ook af bij kortere stops. Zoals bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, wanneer u iemand afhaalt, etc. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven.

6. Controleer maandelijks de bandenspanning. De helft van alle personenauto's rijdt met een onjuiste bandenspanning in Nederland. Per voertuig levert een juiste bandenspanning 2 tot 5% brandstofbesparing op. Dit zijn 1 tot 2 volle tanks per jaar en voor heel Nederland zou dit een jaarlijkse besparing van 110 miljoen liter brandstof betekenen.
7. Maak, indien mogelijk, gebruik van in-car apparatuur, zoals toerenteller, cruise control en boordcomputer. Dergelijke accessoires leveren een brandstofbesparing op van gemiddeld zo'n 5%.

Informatie over eco-rijden in diverse landen
? Zwitserland is de pionier op het gebied van eco-rijden. Cursussen zuinig rijden worden overal aangeboden. Een onderzoek uit het jaar 2000 heeft aangetoond dat mensen die aan een dergelijke training hebben deelgenomen gemiddeld 12% besparen op brandstof.
? In Denemarken maken een aantal basiselementen over eco-rijden onderdeel uit van het rijexamen voor het verkrijgen van een rijbewijs. Helaas is de aandacht die aan dit onderdeel besteed wordt geheel afhankelijk van de individuele rij-instructeur.
? In Nederland voert SenterNovem sinds 1999 het programma Het Nieuwe Rijden uit in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer. Het doel van het programma is CO2-emissiereductie in het wegverkeer en concentreert zich op vier punten:
o Eco-rijden
o Bandenspanning
o Energielabels voor nieuwe auto's
o Brandstofbesparende in-car accessoires
? Ook in België neemt de regering initiatieven eco-rijden te bevorderen. Uit een enquête blijkt dat de automobilist in België de voorkeur geeft aan het hebben van instrumenten in de auto dat direct feedback geeft op de rijstijl.
? Ook in Finland, Zweden en Noorwegen neemt de regering op nationaal niveau actie eco-rijden te bevorderen.

Christel Bruijns
Burson-Marsteller
Karperstraat 10
1075 KZ Amsterdam
The Netherlands
T: +31 20 579 5963
F: +31 20 579 5995
E: christel_bruijns@nl.bm.com
B-M 24h crisis hotline: +31 20 579 5997
www.burson-marsteller.nl
www.bursonmarsteller.com
At the table: CEO's international challenge
Tuesday 2nd of November, 19.30hrs, Burson-Marsteller organises a CEO panel discussion in close cooperation with Het Financieele Dagblad and De Rode Hoed. Leslie Gaines-Ross (www.ceogo.com), author of the book 'CEO Capital', will share the latest insights into CEO reputation and participate in a discussion between well-known business leaders about managing cultural differences in building CEO and company reputation across borders. We look forward to seeing you there. For more information please contact Ruby Veninga, Burson-Marsteller Amsterdam: +31 20 579 5950.

===============================================
This transmission is confidential and intended
solely for the person or organization to whom
it is addressed. It may contain privileged and
confidential information. If you are not the
intended recipient, you should not copy,
distribute or take any action in reliance on it.
If you have received this transmission in error,
please notify the sender at the e-mail address above. ================================================

===============================================
This transmission is confidential and intended
solely for the person or organization to whom
it is addressed. It may contain privileged and
confidential information. If you are not the
intended recipient, you should not copy,
distribute or take any action in reliance on it.
If you have received this transmission in error,
please notify the sender at the e-mail address above. ================================================

This mail has been scanned by SPheriQ
Content-type: image/jpeg;
name="vlnr Tim Coronel, racekampioen, met Carel Bal, algemeen dir" ecteur ALD Automotive NL1 jpg.jpg"
Content-Disposition: attachment; filename="vlnr Tim Coronel, racekampioen, met Carel Bal, algemeen directeur ALD Automotive NL1 jpg.jpg"