Gemeente Tilburg

21-10-2004
Actualisering beleidsbegroting
Uitkering gemeentefonds lager dan verwacht

Voor het komend jaar krijgt Tilburg minder geld dan verwacht krijgt van het Rijk. In totaal heeft Tilburg te maken met een verlaging van de rijksuitkeringen van ongeveer 2 miljoen.

Bij de Beleidsbegroting was er slechts rekening gehouden met een verlaging van 1 miljoen. Er is dus een tekort van 1 miljoen op de begroting ontstaan. Het college stelt voor om dit tekort te dekken door de voeding aan de RGI (de spaarpot voor grote investeringen in de stad) te verminderen met 1 miljoen. Door dit voorstel komen de projecten die uit deze reserve betaald moeten worden niet in gevaar.

Bepalend voor de hoogte van de rijksuitkering is onder meer het aantal lagere inkomens en de waarde van woningen in de stad. In Tilburg tekent zich op deze twee vlakken een (positieve) ontwikkeling af. Het aantal lagere inkomens is dit jaar van 34 % teruggelopen naar 32 % en in vergelijking tot de rest van het land zijn de Tilburgse woningen in waarde gestegen. Hoe positief deze ontwikkeling voor de stad ook, voor het rijk zijn ze aanleiding om de algemene uitkering te verlagen.

Het CBS doet een jaarlijkse meting van de inkomensverdeling binnen de gemeentes in Nederland. Uit de laatste meting blijkt dat het aantal huishoudens dat behoort tot de laagste 40% van de inkomensverdeling in Tilburg teruggelopen is. Ditzelfde geldt voor de waardestijging van onroerend goed in Tilburg. Alle woningen en niet-woningen worden dit jaar opnieuw getaxeerd in het kader van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). De waardestijging van woningen is in Tilburg hoger dan in andere gemeentes. De rijksuitkering is ook van dit gegeven afhankelijk. Hoe hogere de totale waarde van het onroerend goed, hoe een lager de uitkering uit het gemeentefonds.

De bezuinigingen van het kabinet in de miljoenennota hebben nauwelijks gevolgen voor de gemeente. Daar was in de Beleidsbegroting reeds rekening mee gehouden. De aangekondigde afschaffing van OZB voor gebruikers en de maximum tariefstijging van de OZB, zijn uitgesteld tot 2006. Daarnaast heeft het Rijk nog extra middelen beschikbaar gesteld voor veiligheid ( 0,7 miljoen).