Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-10-2004

Onder het motto Met de bloem kies je voor groen loopt op dit moment een promotiecampagne voor het Europees Ecolabel. Het Europees Ecolabel (de bloem) is het Europese keurmerk voor non-food producten en diensten die minder milieubelastend zijn. Bijvoorbeeld door energie- en waterbesparing, het reduceren van afval en het verminderen van uitstoot naar lucht, water en bodem. In Europa komt het Europees Ecolabel voor op meer dan 1000 non-foodproducten en diensten uit 21 verschillende productgroepen. De producten en diensten variëren van verf, hotels, bedmatrassen, textiel tot papier en wasmiddelen.

Europees Ecolabel Producten en diensten met het Europees Ecolabel zijn te herkennen aan 'de bloem', het symbool van het Europees Ecolabel. De bloem maakt het u als consument gemakkelijker bewust te kiezen voor milieuvriendelijkere producten en diensten: 'met de bloem kies je voor groen'. Maar het het Europees Ecolabel biedt u ook als producent of dienstverlener een aantal belangrijke voordelen:
* Europees milieukeurmerk: het Europees Ecolabel is het enige Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en onderscheidt zich daarin van de nationale milieukeurmerken.
* Kwaliteitsgarantie: het Europees Ecolabel is een milieukeurmerk dat staat voor kwaliteit.

* Kostenbesparend: besparende maatregelen bijvoorbeeld op het gebied van energie-, water- en afvalverbruik kunnen op lange termijn energie- en waterverbruik verminderen en daarmee ook de kosten reduceren.

Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Milieukeur. In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en diensten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het is in alle Europese lidstaten geldig.

Meer info
Campagnewebsite www.metdebloemkiesjevoorgroen.nl Dossier Milieukeurmerken (achtergrondinformatie over diverse nationale en internationale milieukeurmerken)