Gemeente Woerden

21 oktober 2004

Baggerproef Kamerikse Wetering wordt niet voortgezet

De proef met het uitbaggeren van de Kamerikse Wetering wordt niet verder voortgezet. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de gemeente Woerden hebben hiertoe in gezamenlijkheid besloten.

Na protest is de baggerproef in mei op verzoek van de gemeenteraad stilgelegd. Vervolgens zijn er plannen ontwikkeld om het uitbaggeren van de Kamerikse Wetering als een beperkte proef te hervatten. Voorwaarde o.a. daarbij was om via een klankbordgroep gestalte te geven aan inspraak over de plannen. Met de Stichting Hugo Kotestein en het I.V.N. zijn de gewijzigde plannen besproken. De organisaties gaven aan dat zij alleen plaats wilden nemen in de klankbordgroep als de oever na de monitoringsperiode in de oude staat zou worden hersteld. Het hoogheemraadschap besloot daarop om het voornemen tot afmaken van de proef terug te nemen.

Het proeftraject aan de Van Teylingenweg is 300 meter lang. Hiervan is dit voorjaar ca. 60 meter aangelegd. Het Hoogheemraadschap heeft de gemeente Woerden gevraagd om dit 60 meter lange gedeelte in stand te houden en volgens plan af te maken. Na het monitoren, dat gedurende drie jaar plaatsvindt, wordt bekeken of de oever past in het landschappelijke/cultuurhistorische beeld van de wetering. Als dit niet het geval is, wordt de oever aangepast. In de tussentijd heeft het waterschap dan de gelegenheid om een aantal belangrijke zaken te onderzoeken.

De problematiek van de vervuilde bagger, waarvoor het waterschap verantwoordelijk is, en van de bermen (veiligheid en vervuiling), waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, is daarmee terug bij af. De gemeente zal in ieder geval daar waar nodig bermherstel i.v.m.de veiligheid van de weggebruiker gaan uitvoeren. Vooralsnog zal het waterschap de komende 3 jaar de Kamerikse Wetering niet baggeren, hooguit zullen knelpunten bij stuwen, duikers en bruggen worden aangepakt.

De informatieavond voor belangstellenden van 26 oktober, om 20.00 uur in de Schulenburch, Overstek 2 te Kamerik, zal gewoon doorgang vinden.