Gemeente Amsterdam

Van der Hoop; het Geschenk
Amsterdams Historisch Museum, tot en met 23 januari 2005 21 oktober 2004 - Gemeente Amsterdam i.s.m. Amsterdam Toerisme & Congres Bureau

Talloze voorwerpen uit het archief brengen de Amsterdamse miljonair Adriaan van der Hoop (1778 - 1854) bijna weer tot leven. Bovendien ziet u op de expositie een reconstructie van de zeventiende eeuwse pronkzaal uit het huis aan de Keizersgracht van deze beroemde bankier. U maakt kennis met zijn imposante kunstverzameling met schilderijen van wereldberoemde Hollandse meesters van Vermeer, Ruisdael, Rembrandt en Steen.

MUSEAAL WOONHUIS

Van der Hoop

Bijna alle schilderijen hingen in Van der Hoops woonhuis aan de Keizersgracht 444 in Amsterdam. Andere hingen in zijn buitenplaats Spaarnberg in Santpoort, waar hij tevens exotische planten kweekte en renpaarden hield. Tegen het einde van zijn leven had hij meer dan 250 schilderijen verzameld. U staat bij ` Van der Hoop' oog in oog met topstukken zoals Brieflezende vrouw van Johannes Vermeer, De molen bij Wijk bij Duurstede door Jacob van Ruisdael en De overlieden van het Amsterdams chirurgijnsgilde door Nicolaas Maes.

Van der Hoop

Amsterdams Historisch Museum
Nieuwezijds Voorburgwal 357
1012 RM AMSTERDAM
Tel. (+31) (0)20 523 18 22
E-mail: info@ahm.nl
www.ahm.nl

© Gemeente Amsterdam