Groen!

Brussel, 21 oktober 2004

Groen! steunt vraag naar 25.000 extra jobs in zorgsector

Groen! steunt de vraag naar 25.000 extra jobs in de zorgsector. De Groen!-parlementairen brengen die boodschap vandaag op de provinciale manifestaties van de zorgsector. Groen!-voorzitter trekt vandaag naar Gent en naar Brussel. Zij verwoordt het zo: "25.000 nieuwe jobs in de zorgsector. Dat is wat we nodig hebben als we in de toekomst mensen de nodige zorg willen verstrekken. Daarin moeten de regeringen investeren. En in goede arbeidsvoorwaarden. Iedereen heeft recht op degelijke kinderopvang, ouderenzorg of thuiszorg. Zij die zorgen voor kinderen, voor ouderen, voor zieken moeten dat kunnen doen in de best mogelijke omstandigheden. We hebben de komende 20 jaren 25.000 extra zorgjobs nodig! Extra verpleegkundigen, verzorgenden, opvoeders, kinesitherapeuten en maatschappelijk werkers."

Wetenschappers stellen dat de vraag naar zorgberoepen tegen 2020 met bijna 40 procent zal stijgen ten opzichte van 2000. Tegen dan zal het aantal jobs in de rusthuizen moeten verdubbelen. Ook het aantal jobs in de thuisverpleging (+ 45 %) en de gezinszorg (+ 60 %) moet toenemen. Kortom, wie echt wil zorgen voor de zorg, moet vandaag investeren in opleiding en jobs. Veel jobs.

"De welzijnssector mag niet tevreden zijn met kruimels!," stelt Vera Dua. "Kinderopvang of ouderenzorg creëren jobs. Volwaardige en duurzame jobs! Geen nepstatuten, geen onzekerheid: een rusthuis zal niet dreigen met delokalisering naar Leipzig. Banen in de zorg lopen niet weg naar lageloonlanden. Ze zorgen hier voor werk. Echt werk. Veel werk."

Volgens Groen! is de welzijnssector de sector van de toekomst. Daarin moet blijvend worden geïnvesteerd, stelt Vera Dua. "De voorbije jaren kwamen er in de Vlaamse welzijnssector 6500 extra jobs. De komende jaren moeten er nog 25.000 bijkomen. Da's een kwestie van kiezen. Kiezen voor een langetermijnvisie, voor solidariteit. De welzijnssector maakt die keuze. In de welzijnssector staat de zorg voor mensen en het zorgen voor mensen centraal. En dat werkt. Kortom: zorg zorgt voor werk!" Meer lezen de acties van de 'witte woede' Standpunt Groen! over zorgzekerheid uitbouwen voor iedereen