Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen oktobernummer Het Onderwijsblad

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Interessante onderwerpen in dit nummer zijn:

Cover: Schadevergoeding voor valse beschuldiging

Een moeder die een leerkracht vals beschuldigde van seksuele intimidatie van haar dochter, moet een fors bedrag en de proceskosten betalen. Het is de eerste keer dat een dergelijke affaire in het onderwijs tot schadevergoeding leidt. Als leerkracht ben je vogelvrij in dit soort zaken, daar wilde ik verandering in brengen." De betrokken leraar vertelt over zijn ervaringen.

Enquête: helft AOb-leden wil staken op 16 november

Het zijn niet alleen de ingrepen van het kabinet die onderwijspersoneel woedend maken, de houding van het kabinet doet daar een schep bovenop. Dit arrogante kabinet begrijpt nog steeds niet dat ze de mening van het volk niet meer vertegenwoordigen. Dat moet ze maar op een andere manier duidelijk worden gemaakt. Vooral het arrogante gedrag van Van Aartsen zet mij aan tot een vervolg. Het ziet er naar uit dat de onderwijsstaking van 16 november massale aanhang heeft. Negen van de tien AOb ers vinden vervolgacties nodig. Bijna de helft gaat sowieso staken, ongeveer een derde twijfelt nog. Slechts één op de vijf wijst staken af. Dat blijkt uit een enquête die de AOb hield onder het ledenpanel.

Nieuws: Amsterdams Lyceum stoot havo af

Het Amsterdams Lyceum wil in de toekomst alleen nog vwo ers opleiden. Om een categoraal vwo, dus alleen gymnasium en atheneum, te worden, bouwt het lyceum de havo-afdeling in vijf jaar af. Volgens directeur Roel Schoonveld is dit besluit ingegeven door de grote vraag naar categoraal vwo in Amsterdam en omgeving. Vanwege de wachtlijsten voor de drie categorale gymnasia in de hoofdstad, was er sprake van de oprichting van een vierde gymnasium. Het Amsterdams Lyceum hoopt nu in die behoefte te voorzien. Vier jaar geleden besloot de school al om de mavo-afdeling op te heffen.

Extra media-service: digitaal archief Het Onderwijsblad

Hoe zat het ook al weer met de veranderingen in de basisvorming? Wat kan ik verwachten van de klachtencommissies? Had ik niet een keer iets gelezen over luxeverzuim? Waarom is er zo n kloof tussen basis- en voortgezet onderwijs? Heeft er wel eens iets over techniek in het basisonderwijs in gestaan?

Al die vragen zijn voortaan makkelijk te beantwoorden door te zoeken in het digitaal archief van Het Onderwijsblad. Surf naar www.aob.nl en klik daar op Het Onderwijsblad, daarna op archief. Het archief loopt terug tot 1999.