Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden De Wit en Kant over bezuinigingen op de AWBZ.
(2030419370)

1
Kunt u de ratio van bezuinigingen op de AWBZ toelichten, die hebben geleid tot de afschaffing van de vervoerskostenvergoeding voor ex-gedetineerden die in therapie gaan, en van de psychotherapie voor zedendelinquenten? Kunt u uw bezuinigingen onderbouwen met onderzoek naar de effectiviteit van de door u voorgestelde kortere behandelingen en het duurder maken voor de patiënten van de behandeling?

1
Het gaat hier niet om eigenstandige bezuinigingen door VWS gericht op een specifieke doelgroep, maar om de uitwerking van algemene pakketmaatregelen die door het Kabinet zijn genomen in het kader van bezuinigingen. Deze algemene maatregelen zijn in diverse documenten, zoals de VWS-begroting 2004, ten behoeve van de Kamer toegelicht en bij diverse gelegenheden met de Kamer besproken. De onderbouwing is in dat kader aan de Kamer gegeven.

2
Wat vindt u van de constatering van medewerkers van klinieken voor zeden- en geweldsdelinquenten en GGZ Nederland dat ex-delinquenten door de afschaffing van de reiskostenvergoeding geen geld meer hebben om de behandeling te kunnen volgen? Vindt u het aanvaardbaar dat dit gebeurt terwijl zij de therapie volgens deskundigen echt nodig hebben? 1)

2
Ik heb kennis genomen van dit signaal. Het betreft delinquenten die door de rechter ambulante behandeling krijgen opgelegd veelal via een voorwaardelijke straf. Ik verwacht dat door de toevoeging van de extra middelen aan de hardheidsclausule ( 13 mln) het genoemde probleem grotendeels kan worden opgelost.

3
Wat is uw commentaar op de uitspraak van directeur J. Mulder van de kliniek De Waag in Utrecht (en bevestigd door hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen Roel Verheul van de Universiteit van Amsterdam) dat na dertig psychotherapeutische sessies er voor "ernstig gestoorde delinquenten als pedofielen" nog altijd een groot gevaar is van recidive? Wat is uw commentaar op de uitspraak van hoogleraar forensische psychologie C. de Ruiter van dezelfde universiteit dat behandelingen ten minste een jaar zouden moeten duren om effectief te zijn? 1) Kunt u uw antwoorden toelichten?

3
Voor personen met persoonlijkheidsstoornissen is de pakketmaatregel psychotherapie versoepeld. Het aantal te vergoeden zittingen is uitgebreid van 30 naar 50 zittingen. Deze versoepeling treedt naar verwachting per 15 oktober 2004 in werking. Bij een gebruikelijke frequentie van 1 zitting per 14 dagen zal de behandeling gemiddeld ongeveer twee jaar kunnen duren.

4
Acht u het niet verstandiger om de bezuinigingen terug te draaien? Zo neen, waarom niet?

4
De nieuwe regeling zittend ziekenvervoer is pas op 1 juni jl. in werking getreden, en er is geen aanleiding deze nu aan te passen.
Ik wacht de rapportage over de regeling af van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) die half oktober 2004 verschijnt. Wel heb ik besloten extra middelen ( 13 mln) toe te voegen aan de hardheidsclausule (zie antwoord op vraag 2).
De versoepeling van de pakketmaatregel psychotherapie gaat naar verwachting in per 15 oktober 2004. De resultaten van de versoepeling zullen op zijn vroegst in de loop van volgend jaar zichtbaar worden.

5
Deelt u de vrees dat de bezuinigingen slechts op korte termijn gunstige financiële effecten hebben, dat er een toename zal zijn in recidive van onder andere zeden- en geweldsdelicten en dat de noodzaak zich zal aandienen tot het bouwen van meer cellen? Zo neen, kunt u aangeven waar u uw mening op baseert? Zo ja, acht u de toenemende onveiligheid niet zeer ernstig? Zo ja, noopt deze tot extra maatregelen om de recidive alsnog te verminderen?

5
Nee, deze vrees deel ik niet, gezien het feit dat het gesignaleerde probleem grotendeels kunnen worden opgelost, door het toevoegen van extra middelen aan de hardheidsclausule (zie antwoord op vraag 2) en door de versoepeling van de pakketmaatregel psychotherapie (zie antwoord op vraag 3).

6
Bent u bereid om vóór het indienen van de begroting voor 2005 met elkaar te overeen te komen om alle middelen voor recidive en reclassering voor ex-gedetineerden bij één ministerie neer te leggen zodat de twisten over deze gelden niet over de ruggen van ex- gedetineerden gaan?

6
Er is geenszins sprake van een twist over deze gelden. In het kader van de uitvoering van de motie van het Eerste Kamerlid Van de Beeten zal onder leiding van het ministerie van Financiën worden onderzocht op welke wijze de zorg in het justitiële stelsel dient te worden gefinancierd. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2005 hieromtrent een besluit kunnen worden genomen; de verantwoordelijkheid voor de middelen zal hierbij eveneens aan de orde worden gesteld.

1) De Volkskrant, 10 augustus jl.

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Tonkens, 2030419350, ingezonden 12 augustus 2004


---- --
---
URL: http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/08/27/R207.htm?fmt=KAAL Result: ERROR: No DOCS found in http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/08/27/R207.htm?fmt=KAAL