Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

nr. 102 21-10-2004

Ministerie van lnv geeft ruimte voor controle door bedrijfsleven

De directe controle op het bedrijfsleven door de overheid kan worden beperkt door aan te sluiten op controlesystemen van het bedrijfsleven. Dat is één manier om vorm te geven aan een nieuwe rolverdeling tussen overheid en bedrijfsleven. De eigen verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven voor de handhaving van normen kan zo toenemen, de effectiviteit en de efficiency van toezicht kunnen groter worden, terwijl de kosten en de administratieve en uitvoeringslasten voor overheid en bedrijfsleven kunnen dalen. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in een notitie, het .Beleidskader Toezicht op controle., de eisen weergegeven waaraan voldaan moet worden bij dergelijke .Toezicht op controle.-afspraken met het bedrijfsleven. Het beleidskader wordt nu besproken met het bedrijfsleven in de zuivel-, vlees- en plantaardige sector en zal vervolgens aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

In het Hoofdlijnenakkoord heeft het Kabinet aangegeven een grondige herstructurering van de overheid noodzakelijk te achten. In het kader van de nieuwe rolverdeling tussen burgers, bedrijfsleven en overheid wil LNV meer ruimte geven voor initiatieven van het bedrijfsleven op het vlak van toezicht en controle. Bij Toezicht op controle stemt de overheid haar eigen toezichtsactiviteiten af op de activiteiten van privaatrechtelijke instanties vanuit het bedrijfsleven zelf. Daarover worden vooraf afspraken gemaakt met het bedrijfsleven. Aan die instanties worden voorwaarden gesteld rond bijvoorbeeld onafhankelijkheid, transparantie en sanctionering. De eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de overheid blijven in stand en het beschermingsniveau blijft minstens hetzelfde. Maar de uitvoering van het toezicht kan efficiënter en effectiever worden. Ook het bedrijfsleven waarop het toezicht wordt gehouden, kan voordeel hebben bij deze aanpak. Een eigen stelsel geeft bijvoorbeeld mogelijkheden om tevens bovenwettelijke eisen te hanteren en zich op de markt te profileren. Bij een toezichtstelsel waarbij sprake is van overheidstarieven zijn lagere tarieven voor de overheidsinspanningen denkbaar. Toezicht op controle leidt verder tot verlaging van de door de overheid veroorzaakte administratieve lasten.

Stimuleren van dergelijke toezicht-op-controle afspraken past in het credo van het ministerie .van zorgen voor naar zorgen dat.. Met het beleidskader wil de minister duidelijkheid geven over de voorwaarden waaronder een dergelijke vorm van toezicht mogelijk is en daarmee de realisatie ervan vergemakkelijken en stimuleren. De initiatieven voor het scheppen van private controle-systemen zullen echter van het bedrijfsleven moeten komen. Voor meer informatie zie www.minlnv.nl.

21 okt 04 14:15