AXA Verzekeringen

AXA's Garantie Click Depot: "open end" garantie door bijzondere samenwerking 20 oktober 2004

Speciaal voor vrijkomende lijfrentekapitalen en gouden handdrukken introduceert AXA een garantieproduct. Het Garantie Click Depot; een open end garantiefonds dat ook in aandelen belegt: géén minimum beleggingstermijn mét behoud van de garantie. Deze bijzondere constructie is mogelijk geworden door samenwerking tussen Crédit Suisse, Société Generale en AXA.

Het clickmechanisme van het Garantie Click Depot AXA biedt hiermee een mix van zekerheid en groei. De klant profiteert van dagelijkse clicken bij koersstijgingen. Daarmee ontstaat automatisch een nieuwe garantiewaarde van het fonds die wél verder kan stijgen, maar nóóit meer kan dalen. De waarde van het fonds ligt altijd vast op 88 procent van de hoogst behaalde waarde. Op deze manier profiteert de klant dus wél van koersstijgingen, maar ondervindt hij geen nadelige gevolgen van eventuele koersdalingen die kunnen volgen (zie grafiek 1).

Garantie Click Depot binnen LeefVrij

AXA biedt het Garantie Click Depot uitsluitend aan binnen LeefVrij. LeefVrij is een individueel verzekeringsproduct met lijfrenteclausule op basis van beleggingseenheden. De betaalde koopsom(men) wordt (worden) ondergebracht in één of meer beleggingsdepots. LeefVrij is geschikt om vrijkomend kapitaal uit expirerende pre-Brede Herwaarderingspolissen en gouden handdrukken onder te brengen in beleggingsdepots.

Het Garantie Click Depot in het kort:


* 88 procent van de hoogst bereikte koers (ooit) in het fonds is gegarandeerd

* een dagelijkse (kostenloze) automatische click in het fonds bij stijgende koersen, dus profiteren van en vásthouden aan een opgaande beurs. De vastgeclickte waardes in het fonds kunnen nóóit meer dalen.

* geen minimum beleggingstermijn; dus kapitalen zijn op ieder moment opvraagbaar, met behoud van de garantie

* een actieve en dynamische strategie waarbij de beleggingsmix wordt aangepast aan veranderende marktsituaties

De combinatie van deze vier elementen in één product is op dit moment nergens anders verkrijgbaar.

Zekerheid van drie gerenommeerde financiële dienstverleners

Het Garantie Click Depot belegt in het fonds 88 procent MAX NAV dat wordt beheerd door Société Generale Asset Management. Société Generale Asset Management beheert het totale belegde vermogen van de Franse bank Société Generale Group, zo'n 311 miljard euro (eind juni 2004). Sociéte Generale Asset Management stelt zich garant voor de dagelijkse koersclick op 88 procent van de hoogste koers ooit. De vermogensverdeling van het achterliggende fonds wordt samengesteld door professionele beleggingsexperts. Op dit moment zet men daarvoor aandelen- en obligatiefondsen in van Crédit Suisse, de vermogensbeheerder van de Zwitserse bankverzekeraar Crédit Suisse (beheerd vermogen 802 miljard euro per eind juni 2004). AXA biedt het Garantie Click Depot aan voor zijn lijfrenteverzekering LeefVrij. AXA Nederland is een 100 procent dochter van de AXA Group (beheerd vermogen van 827 miljard euro per eind juni 2004). Bij de combinatie van LeefVrij en het Garantie Click Depot zijn dus drie solide topspelers uit de financiële dienstverlening betrokken.

GOODLIFE®Rente voor vrijkomend lijfrentekapitaal en gouden handdruk: adviesmarkt bij uitstek

Flexibiliteit en keuzevrijheid binnen de GOODLIFE-Rente LeefVrij kan ook deel uitmaken van de GOODLIFE®Rente. Een combinatie van AXA's direct ingaande lijfrente (RWDL) en LeefVrij. Met de GOODLIFE®Rente wordt het kapitaal 'voor later' in twee delen gesplitst; de klant bepaalt de verhouding. Het ene deel is een direct ingaande lijfrente (RWDL) met een gegarandeerde en bovengemiddelde uitkering. Het overige kapitaal (uitgesteld) wordt binnen LeefVrij geplaatst in door AXA samengestelde beleggingsdepots met ieder hun eigen risicoprofiel en koersverwachtingen (zie grafiek 2).

De lange rente is opnieuw gedaald en bevindt zich nu onder de vier procent. AXA vindt mede daarom dat het standaard aanbieden van een traditioneel product niet van deze tijd is en niet consistent met de Wfd. Het gaat vaak om een groot vrijkomend lijfrentekapitaal (of gouden handdruk). Die klanten hebben recht op en behoefte aan een goed advies. Dat advies kunnen klanten niet krijgen via een direct writer of een internetaanbieder. Juist op dat vlak kan het intermediair zich onderscheiden van de andere distributiekanalen. Bij uitstek in de expiratiemarkt waarin dit jaar zo'n vier miljard euro omgaat (oplopend tot circa tien miljard in 2010) moet het intermediair zijn adviesfunctie waarmaken. AXA heeft als dé intermediairverzekeraar de GOODLIFE®Rente nadrukkelijk ontwikkeld om de toegevoegde waarde van het advies in de lijfrentemarkt te benadrukken.