GroenLinks

Debatten in Istanbul voorbeeld voor Europa

21 oktober 2004

Europeanen zouden een voorbeeld moeten nemen aan de levendige debatten tijdens de Turkije-conferentie van de Europese groenen in Istanbul. Dat zei GroenLinks europarlementariër Joost Lagendijk na afloop van een bewogen discussie die hij voorzat tussen Turkse en Europese intellectuelen en een bomvolle zaal.

Taboes doorbreken
"Ik voel me voor het eerst veilig in mijn eigen land," zei de bekende Turkse auteur Orhan Pamuk (foto) tijdens het debat over de ingrijpende hervormingen in de Turkse staat en maatschappij van de afgelopen jaren. Het debat werd live uitgezonden op de Turkse televisie. Voor Pamuk is de EU de waarborg voor deze veiligheid. In Turkije moeten wat hem betreft de taboes doorbroken worden die nog steeds op bepaalde onderwerpen rusten. De manier waarop Europa de mensenrechtensituatie in Turkije op de voet volgt is de beste garantie voor de vrijheid van meningsuiting die hiervoor nodig is.

Idee van vrijheid
"Wat is er gebeurd met de Armeniërs? Hoe kan het dat er 40.000 mensen zijn omgekomen in de oorlog tegen de PKK? Dat zijn onderwerpen die bespreekbaar moeten worden. In een geciviliseerde dialoog moeten voormalige tegenstanders met elkaar kunnen praten. Voor mij gaat de EU niet zozeer over economische ontwikkeling, maar is het vooral een geest en een idee van vrijheid," aldus Pamuk.

Lesjes vaderlandsliefde
Hoe gevoelig sommige onderwerpen nog liggen, en hoe moeilijk die dialoog nog is, bleek uit reacties van het publiek. Een deelneemster beschuldigde Pamuk ervan zijn vaderland te haten. Waarop deze gekrenkt antwoordde dat hij "geen lesjes vaderlandsliefde van nationalisten" hoefde te accepteren: "Zij die folterden en martelden waren de echte vaderlandhaters." Om er verzoenend aan toe te voegen dat dit nu juist niet de toon van debat was die hij voorstond.

Westers karakter
De zanger Zülfü Livaneli, vroeger als landverrader vervolgd vanwege zijn inzet voor een verzoening tussen Turkije en Griekenland en tegenwoordig Lid van het Turkse Parlement, legde de nadruk op het westerse karakter van de Turkse samenleving. "Turkije is de oostelijkste staat van de westerse wereld en de meest westerse staat van de oosterse wereld," zei hij. Maar hij wees ook op de diversiteit die dit westers georiënteerde Turkije kenmerkt.

Diversiteit uitdragen
Cem Özdemir, Lid van het Europees Parlement voor de Duitse groenen wees er op dat er geen "model-Turk" bestaat, maar dat het land een patchwork is van verschillende groepen die met elkaar samenleven: Turken, Koerden, Joden, Alevieten, christenen enz. Joost Lagendijk: "Turkije zou dit aspect van diversiteit, het ontbreken van een 'one-size fits all Turk' naar buiten toe moeten durven uitdragen. In Europa zou deze verscheidenheid juist gelden als een teken van democratie."

Angsten over de Turkse toetreding
De intensiteit van de debatten en de aandacht die de Turkse pers aan de groene conferentie en de gevoerde discussies besteedde zouden volgens Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, als voorbeeld moeten dienen voor Nederland en andere Europese landen. "Indien Pamuk's hartenkreet over het Europese vrijheidsideaal bij ons gehoord zou worden, zouden de angsten over de toetreding van Turkije verdwijnen als sneeuw voor de zon."

«