CREATIVE VENUE

Investeerders steeds vaker ontevreden over participaties

PERSBERICHT
Hoevelaken - 21 oktober 2004

Kwaliteit verkooporganisaties komt bij boekenonderzoek niet makkelijk aan het licht
Overnames vaak geen goede investeringen door gebrekkig inzicht in omzetpotentieel en winstgevendheid

Investeerders zijn in toenemende mate ontevreden over de winstgevendheid van hun overnames. Vooral in het Middenbedrijf blijft de verwachte winstgevendheid na een overname vaak achter bij de verwachtingen. Dit ondanks de vaak solide track records van de bedrijven in kwestie. In de meeste gevallen beoordelen zowel koper als verkoper het toekomstig omzetpotentieel en de slagkracht van de commerciële organisatie als té rooskleurig. Traditioneel boekenonderzoek kijkt naar het verleden en zegt niets over de toekomst. Investeerders hebben, zo blijkt, onvoldoende gereedschap en dus inzicht om de kracht en kwaliteit van verkooporganisaties werkelijk te doorgronden.

Dat was de algemene conclusie van een groep investeerders op de landelijke Sales Investment Meeting die gisteren gehouden werd in Hoevelaken met als hoofdthema Winstgevendheid: historische garantie of valkuil?. De meeting was er geheel en al op gericht investeerders meer inzicht te verschaffen op welke wijze, tijdens de participatie, een zo stabiel mogelijke cashflow gerealiseerd kan worden en de exit waarde geoptimaliseerd kan worden.

Coach & Commitments, organisator van de dag en van een serie eraan voorafgaande workshops met investeerders en directies, presenteerde een speciaal online audit instrument om investeerders reeds in de fase van verkennende overnamegesprekken inzicht te geven in de kracht en de kwaliteit van de betrokken nationale en internationale verkooporganisatie.

Managing director van Coach & Commitments Roeland van Delzen: Het is uitermate boeiend om te zien dat iedereen er bijna vanzelfsprekend vanuit gaat dat organisaties die het goed gedaan hebben in het verleden, dat ook zullen doen in de toekomst. Helaas is dat in veel gevallen niet zo. Het gaat vaak fout bij de perfecte overnamekandidaat, bedrijven met fantastische producten, een sterke infrastructuur en een rijke historie. Het is met het juiste gereedschap vrij eenvoudig om inzicht te krijgen in de slagkracht en dus het haalbare marktpotentieel van het over te nemen bedrijf. Als je dat inzicht hebt kun je óf je biedprijs naar beneden bijstellen óf sneller tot zaken komen als het potentieel positief uitvalt.

Coach & Commitments zal het zogenaamde online audit instrument gaan inzetten bij een aantal participatiemaatschappijen en VCs.

Een volledige BREESE audit van een internationale sales organisatie kan binnen twee weken uitgevoerd worden en geeft inzicht in de commerciële slagkracht van de verkooporganisatie en de zogenaamde alignment met de busines strategy. Tevens worden verbetermogelijkheden systematisch onderkend en verbeteracties uitgezet in overleg met het de top van de onderneming.

Voor meer informatie over BREESE: www.coach-commitments.nl of www.breese.biz