B EN W BERICHTEN 2004 - 39 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 15 en 19 OKTOBER

Algemene Zaken

1. (15/10) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een subsidie van E200.000 te verstrekken aan de op te richten stichting Rotterdamse Taalschool. De op te richten stichting wil lessen in eigen taal en cultuur verzorgen voor diverse nationaliteiten op diverse onderwijslocaties in Rotterdam. De subsidie wordt vooralsnog eenmalig voor het jaar 2005 verstrekt. Afhankelijk van de evaluatie en heroverweging van het project Rotterdamse Organisatie Taken en Subsidies (ROTS) zal de subsidie in de volgende jaren worden voortgezet.

2. (19/10) Wethouder Bolsius brengt van 14 tot en met 19 november een bezoek aan Shanghai met een delegatie van de dienst Gemeentewerken. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van het Shanghai Tunnel Engineering & Rail Transit Design and Research Institute (STEDI), waarmee Gemeentewerken sinds 1984 een intensieve relatie onderhoudt. In dezelfde week bevindt zich een onderwijsdelegatie van het Rotterdams voortgezet onderwijs in Shanghai met als doel de banden verder aan te halen. Dit bezoek vindt tevens plaats in het feestelijke kader van 25 jaar zusterstedelijke betrekkingen.

3. (19-10) Het college van burgemeester en wethouders stelt op 21 maart van 8.00 uur tot 11.00 uur de Burgerzaal ter beschikking voor een ontbijtbijeenkomst in het kader van het Project Roze Rimpels. Wethouder Geluk (onder meer sociale integratie) treedt op als gastheer. Doel van het Project Roze Rimpels is het begeleiden van het kader van instellingen voor ouderenzorg in hun streven om het leven van homoseksuele ouderen in deze instellingen te verbeteren.

4. (19-10) Het College stelt op 11 februari 2005 om 16.00 uur de Burgerzaal ter beschikking voor de uitreiking van de Rotterdam Promotie Prijs 2005. Het is de 33e keer dat de prijs wordt toegekend aan een persoon die zich in het bijzonder heeft ingezet voor de promotie en de aantrekkingskracht van Rotterdam. Burgemeester Opstelten reikt de prijs uit.

5. (19-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een overbruggingskrediet aan 'Stichting Historisch Schip De Delft' te verstrekken. Het gaat om een krediet van E250.000 met een looptijd tot 1 maart 2005. De stichting kan het krediet aflossen met het bedrag van de laatste termijn van de Europese Commissie D2-subsidie die, na vastlegging, uiterlijk in februari 2005 beschikbaar komt.

Beleid

1. (19-10) Het College heeft besloten de jaarstukken van het Wijnkoopersgilde met ingang van het boekjaar 2004 uit te laten voeren door de directeur SoZaWe.

2. (19-10) Het College heeft op basis van een Verkenning vastgesteld dat een gecombineerd sport- en tentoonstellingscomplex vooralsnog een potentieel kansrijk concept is. Binnen Stadshavens Rotterdam zijn vooralsnog geen kansrijke locaties beschikbaar. Om te komen tot een ruimtelijke uitwerking van het concept, wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar een sport- en tentoonstellingscomplex op de huidige locaties van Ahoy' en de Kuip. Bovendien wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar het concept van een gecombineerd sport- en tentoonstellingscomplex, voorzien van een business case. In mei 2005 zal het College op basis van deze haalbaarheidsstudies besluiten over de toekomst van Ahoy' en De Kuip en over de eventueel vrijkomende locaties.

3. (19-10) Het College heeft in IJsselmonde een verbinding in de wijk Hordijkerveld nabij de Reijerdijk, de Korendijk genoemd. De naam verwijst naar de gemeente Korendijk in de Hoeksche Waard.

4. (19-10) Het College heeft een kleine aanvullende wijziging van redactionele aard in de Afstemmingsverordening WWB vastgesteld. Dit om uit te sluiten dat de verordening een beperking inhoudt, als het gaat om het opleggen van maatregelen wanneer uitkeringsgerechtigden zich zeer ernstig misdragen.

5. (19-10) Het College heeft besloten het pand Oostplein 226 inclusief twee percelen erf aan de huidige gebruiker te verkopen. De koper is eigenaar van het voormalig stoomgemaal en de ondergelegen gewelven aan de Admiraliteitskade 94. Onder dit voormalige stoomgemaal bevinden zich gewelven, die zijn aangemerkt als beschermd monument. Het stoomgemaal en de gewelven zijn betrokken in een renovatieproject van de eigenaar. Het is zijn bedoeling om de gewelven voor het publiek toegankelijk te maken. Bouw- en Woningtoezicht heeft als eis gesteld dat er een tweede toegang tot de gewelven moet komen. Deze tweede toegang wordt mogelijk door de aankoop van Oostplein 226.

6. (19-10) Het College heeft besloten te starten met de uitvoering van het Waterplan Midden Kralingen. Dit plan voorziet in een waterverbinding tussen de Kralingse Plas en het Boerengat, met als doel de waterhuishouding te verbeteren.


---- --