Time : 5:04:11 PM
Date : Thursday, October 21, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Tijd voor acties in de Social profit

Volgens de BBTK was de nationale staking van vandaag, 21 oktober, in de federale sectoren van de gezondheidszorg een waar succes.

De staking werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront (BBTK - Algemene Centrale - LBC-NVK - CNE - ACLVB) om de eisen te ondersteunen die al bijna een jaar bij de federale regering op tafel liggen: loonopslag, meer jobs en verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

De acties hadden betrekking op de hele gezondheidssector, dat wil zeggen: de ziekenhuizen, de rustoorden, de rust- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg, de revalidatie, de bloedtransfusiecentra, de laboratoria, de poliklinieken, de wijkgezondheidscentra...

Er worden minimumprestaties verzekerd, waarbij men op zondagdienst draaide. Hier en daar werd personeel opgevorderd om noodsituaties op te vangen. Op sommige plaatsen waren er geanimeerde stakingspiketten, zoals in Sint-Lucas te Gent. Elders werd de staking gecombineerd met personeelsvergaderingen, zoals in AZ-VUB te Brussel.

Een buitenbeentje was Gasthuisberg te Leuven. De BBTK-militanten staakten er, terwijl de LBC het op werkonderbrekingen hield.

Maar ook in de Rust- en Verzorgingstehuizen was de actie voelbaar.

Grote groepen personeelsleden stapten op in verschillende provinciale betogingen: behalve de centrale betoging in Brussel, waar een duizendtal actievoerders van het Poelaertplein naar de Beurs door het stadscentrum trokken, vonden er manifestaties plaats in Kortrijk, Leuven, Gent (1700 betogers), en Turnhout (2000 betogers).

Deze actiedag is een krachtig signaal naar de federale overheid dat de eisenbundel van de Social profit ernstig moet genomen worden.

Ter herinnering: wij eisen nog altijd meer personeel om de stijgende werklast op te vangen en de zorgverlening beter te kunnen organiseren en - minstens even belangrijk - een inhaaloperatie voor onze lonen en arbeidsvoorwaarden, die achterblijven op het gemiddelde van de andere sectoren. Betere loons- en arbeidsvoorwaarden zijn niet alleen belangrijk voor de huidige personeelsleden in de gezondheidssector. Het is ook een noodzakelijke voorwaarde om jongeren zover te krijgen dat ze in onze sector komen werken, want we hebben ontzettend veel handen tekort.

Als de federale ministers van Sociale Zaken en Gezondheid, Rudy Demotte, en van Werk, Freya Van den Bossche, beweren dat die eisen "onmogelijk in te willigen" zijn, hebben ze ongelijk, vindt de BBTK, die eraan toevoegt dat vandaag werd aangetoond hoe groot de actiebereidheid is.

Meer informatie bij:
André Langenus (BBTK federaal)
0475-95 27 64

Jean-Marie Léonard (SETCa fédéral)
0475-35 97 28