Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-10-2004

Staatssecretaris Van Geel (milieu) brengt van 21 tot en met 24 oktober een bezoek aan Georgië. Gezien het Nederlands voorzitterschap van de EU is hij gevraagd als vice-voorzitter van een ministeriele bijeenkomst in Tbilisi. Op deze bijeenkomst wordt de voortgang besproken van het milieuprogramma voor de twaalf landen de in Oost Europa, Centraal-Azië en de Kaukasus. Ook brengt hij een bezoek aan de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijplijn van BP.

In mei 2003 werd in Kiev een milieustrategie aangenomen voor landen uit Oost-Europa, Centraal Azië en Kaukasus. Op de bijeenkomst in Tbilisi wordt de voortgang besproken en zullen prioriteiten worden gesteld. De conferentie wordt bijgewoond door vertegenwoordigers uit Oost-Europa, Centraal-Azië en Kaukasus, maar ook zijn er vertegenwoordigers uit de Europese Unie, Noord-Amerika en van een aantal belangrijke VN-organisaties, de OESO, Internationale Financiële Instellingen en milieuorganisaties.
Het milieu is er in veel voormalige Sovjetstaten vaak zo slecht aan toe dat de vervuiling van de lucht en het water een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Door investeringen en kennisoverdracht draagt ook de Europese Unie bij om ernstige milieuproblemen aan te pakken. De samenwerking is niet alleen van belang voor het milieu, het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van de levensstandaard en mede daardoor aan de politieke stabiliteit in de regio.

De milieusamenwerking tussen Oost en West dateert uit het begin van de jaren negentig, kort na de val van de Berlijnse Muur. Sinds 1991 worden er Europese ministeriële conferenties gehouden. Er zijn belangrijke milieuverdragen uitvoortgekomen. Van Geel kan namens de EU een positieve bijdrage toezeggen. Overdracht van kennis en hulp bij het opzetten van milieuwetten zijn belangrijke elementen. Ook financiële steun, van zowel de EU als de EU-lidstaten afzonderlijk is onontbeerlijk.
Bij het bezoek aan de BP-oliepijplijn zaterdag aanstaande wordt Van Geel vergezeld door milieuminister Tamar Lebanidze van Georgië.