Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 oktober 2004, no. 250

Geen financiële consequenties voor medewerkers

Advies nieuwe waardering functies gemeente Eindhoven

Alle medewerkers van de gemeente Eindhoven zijn vandaag (donderdag 21 oktober) geïnformeerd over de voorlopige resultaten van het functiewaarderingstraject dat de afgelopen tijd bij de gemeente is uitgevoerd. De informatie betrof de adviezen van de functiewaarderingscommissie m.b.t. waardering van de 770 functies waarover de 2200 medewerkers zijn verdeeld.

De aan de Eindhovense ambtenaren gepresenteerde adviezen worden zo snel mogelijk voor definitieve besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W. Het college wacht met besluitvorming tot het Georganiseerd Overleg (GO), waarin werkgever en werknemers zijn vertegenwoordigd, een reactie heeft gegeven op het werk van de functiewaarderingscommissie. De werknemersdelegatie van dat GO wil eerst inzicht in de functiebeschrijvings- en
functiewaarderingsprocessen, alvorens met een reactie te komen.

Zodra het college een definitief besluit heeft genomen, ontvangen alle medewerkers een formele bevestiging van de waardering van hun functie en van de eventuele gevolgen daarvan voor hun persoonlijke inschaling. Wie zich niet kan vinden in de aanpassingen kan daartegen bezwaar maken. Een commissie van onafhankelijke deskundigen zal zich over die bezwaren buigen.

Aanleiding
Aanleiding tot het functiewaarderingsproces bij de gemeente Eindhoven was de vaststelling dat gedurende lange tijd geen integrale functiewaardering heeft plaatsgevonden, hetgeen noodzakelijk is om tot een evenwichtig loonhuis te komen. Daarnaast zijn in het kader van de GOGO-operatie (Gemeenschappelijk Ontwikkeling Gemeentelijke Organisatie) die in 1999 van start ging, afspraken gemaakt met medewerkers die nog ingelost moesten worden.

Voor het eerst sinds lange tijd zijn daarom nu gemeentebreed alle functies tegelijk en in onderlinge samenhang tegen het licht gehouden. Om de onafhankelijkheid van de adviezen te waarborgen, bestond die functiewaarderingscommissie voor een deel uit externe deskundigen.

De commissie heeft bij haar adviezen overigens niet alleen naar de interne samenhang binnen de eigen gemeentelijke organisatie gekeken, maar daarbij ook de gangbare maatschappelijke waardering voor functies betrokken.

Resultaten
Bij de resultaten valt op dat veel functies - ongeveer 45% - in de adviezen lager worden ingeschaald dan nu het geval is. In vergelijking met vergelijkbare fuwa-trajecten elders is dat bovengemiddeld.

Voor de zittende medewerkers hebben lagere inschalingen overigens in geen enkel geval financiële consequenties; voor alle medewerkers geldt dat alle rechtspositionele vooruitzichten m.b.t. honorering onverkort van kracht blijven, zolang de betreffende medewerkers de betreffende functies vervullen. Voor nieuwe medewerkers in lager gewaardeerde functies gelden uiteraard de nieuwe inschalingen.

© 2004 Gemeente Eindhoven