Politie Noord- en Oost Gelderland


21 oktober 04

PERSBERICHT

1e paal nieuw IBT-centrum politie in de grond.

Donderdag 21 oktober is eerste paal in de grond geslagen voor het nieuwe IBT-centrum van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. De officiële handeling wordt verricht door korpschef Hoogendoorn.

IBT staat voor Integrale Beroepsvaardigheid Training en traint agenten op het gebruik van wapens (pistool, handboeien, pepperspray en wapenstok), aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken, geweldsbeheersing en bevoegdheden.

Het nieuwe IBT-centrum komt aan de Revelhorst in Zutphen op het nieuwe industrieterrein. Rond juli volgend jaar moet het opgeleverd worden. Het nieuwe IBT-centrum sluit zoveel mogelijk aan bij de alledaagse politiepraktijk. Nieuw is een grote sportzaal met kunstgras. Het grote voordeel is dat je er met elk schoeisel op kunt. Ook de ME'ers met hun zware schoenen. Verder komt er een revalidatie- en fitnessgedeelte, waar herstellende collega's onder begeleiding van een IBT-docent kunnen werken aan hun conditie. Er is een zogenaamde Fats-ruimte (Fire Arms Training Simulator, een soort interactieve schietbioscoop), een dojo en er zijn diverse theorielokalen.

Het nieuwe centrum krijgt een uitgebreide oefenstraat van twee verdiepingen hoog. Het heeft onder andere een politiebureau, café en een winkel waar allerlei dagelijkse situaties geoefend kunnen worden. Ook zijn er twee woningen en twee appartementen voorzien, compleet met galerij en balkon. Ook daar kunnen veel praktische oefeningen plaatsvinden als het gaat om geweldsbeheersing en aanhouding van verdachten.

Er wordt een 25-meter schietbaan aangelegd met naast de traditionele klapschijven ook projectiedoelen en filmprojectie. Ook de hondengeleiders zullen straks in Zutphen oefenen met een stellaan van 110 meter, een zoekterrein en een vaardigheidsbaan.

Noot redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brandt Keegstra, 055 -548 60 54. Indien u prijs stelt op toezending van een foto van de officiele handeling door korpschef Hoogendoorn, dan kunt u mij bellen.

---- --