Gemeente Amerongen


Nieuwe wet identificatieplicht
Identificatie verplicht
Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Veel mensen zullen een identiteitsbewijs nog moeten aanvragen. Dit kan tot lange wachttijden leiden, zeker in de kerstvakantie. Ons advies is daarom om voor de kerstvakantie een identiteitsbewijs aan te vragen. Alleen een identiteitskaart, paspoort, rijbewijs en vreemdelingendocument zijn geldige bewijzen. Heb je niet één van deze identiteitsbewijzen, vraag er dan snel één aan bij de gemeente.

Buskaarten, videotheekpas of brommerbewijs zijn geen geldige identiteitsbewijzen. En het is niet genoeg om alleen een bewijs thuis te hebben. Je moet altijd een identiteitsbewijs bij je hebben, anders loop je het risico op een forse boete. Ook als je naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit hebt, ben je verplicht een Nederlands identiteitsbewijs bij je te dragen.

Identiteitsbewijs aanvragen
Je regelt een Nederlandse identiteitsbewijs bij je gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is aan te vragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je moet wel over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Na circa één week kun je dan je identiteitsbewijs ophalen bij de gemeente.

Een paspoort is geldig in de hele wereld. Wanneer je een paspoort aanvraagt als je jonger bent dan 18, dan moeten beide ouders (of je voogd) toestemming geven. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je op www.nederlandveilig.nl of vraag je bij de gemeente. Een paspoort is vijf geldig en kost tot eind 2004
37,95.

De identiteitskaart is in Nederland en bijna alle landen van Europa geldig. Een identiteitskaart vraag je zelfstandig aan en het heeft hetzelfde formaat als een creditcard. Het past dus makkelijk in je portemonnee. Ook de identiteitskaart is vijf jaar geldig en kost tot eind 2004 30,55.

Wat moet je meenemen:
In ieder geval:
a) één recente zwart-wit of kleurenfoto
b) geld. Je kunt ook pinnen
Indien van toepassing:
c) eerder afgegeven reisdocument(en). Heb je dit niet, dan een eventueel ander legitimatiebwijs (b.v. je rijbewijs) d) als je jonger bent dan 16 jaar en nog staat bijgeschreven in het paspoort van (één van) je ouders: dit/deze paspoort(en) meenemen e) toestemmingsverklaring + legitimatie(s) van toestemminggever(s) f) als kinderen zelfstandig een reisdocument komen aanvragen en zelf nog geen reisdocument hadden, moeten zij ook een legitimatiebewijs van één van beide ouders of hun trouwboekje meenemen g) bij vermissing van een vorig reisdocument, een proces-verbaal, opgemaakt door de politie.

Je moet persoonlijk bij de afdeling burgerzaken van de gemeente verschijnen. Afhalen moet vanaf 12 jaar ook persoonlijk gebeuren.

Eisen fotos
Een pasfoto moet aan de volgende voorwaarden voldoen (schoolfotos en fotos uit automaten zijn meestal NIET geschikt!):
- de foto moet recent zijn en een afmeting hebben van 3,5 cm bij 4,5 cm

- het gezicht is recht van voren, tegen een lichte, egale achtergrond gefotografeerd zijn

- de breedte van het hoofd is ongeveer 2 cm
- beide ogen zijn zichtbaar, eventueel achter een bril met doorschijnende glazen, tenzij om medische redenen donkere brillenglazen noodzakelijk zijn

- het hoofd is onbedekt, tenzij godsdienstige redenen of medische oorzaken dit beletten; in dit geval moet het gezicht wel zichtbaar zijn.

Meer informatie
Als je meer informatie wilt over het hoe en waarom van de identficatieplicht, surf dan naar www.nederlandveilig.nl of bel de Postbus 51-servcielijn (0800-8051). Dit is gratis. Je kunt ook contact opnemen met je gemeente, afdeling burgerzaken.
De openingstijden van burgerzaken zijn: iedere werkdag van 09.00 tot 12.00 uur. Daarnaast is burgerzaken de eerste donderdag van iedere maand s avonds open van 19.00 tot 20 00 uur.