Gemeente Laren


Gemeentelijke informatiepagina donderdag 21 oktober 2004

Centrum Laren 'beschermd dorpsgezicht'
Een belangrijk deel van het centrum van Laren is voorgedragen als 'beschermd dorpsgezicht'. Er waren al enkele jaren contacten met de Rijksdienst voor Monumentenzorg over de toewijzing. De reden daarvan is dat het Brinkgebied en de omringende typerende straatjes van cultuur-historisch belang zijn. In dit gebied is nog de oorspronkelijke historie en het transformatieproces van agrarische- naar een forensengemeenschap zichtbaar in de huizen, het wegenpatroon, de straatnamen, de groenstructuur en bestrating. Dit dorpsgezicht kan alleen in stand te gehouden worden met behulp van extra wettelijke kaders. In september jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel voor aanwijzing van het dorpscentrum als 'beschermd dorpsgezicht' en heeft de raad een nieuwe Monumentenverordening goedgekeurd. Dat heeft consequenties voor de toekomstige bouwplannen in het aangewezen gebied.

Waardering
In het Brinkgebied is naast de ontstaansgeschiedenis ook het transformatieproces van brinkdorp naar kunstenaars- en forensendorp op verschillende wijzen herkenbaar. In het noordelijk deel rond het oude lint van brinken zijn nieuwe wegen en bebouwing in de bestaande structuur ingevoegd. In het zuidelijk deel werden wegen aangesloten op de bestaande structuur en ontstonden villa's en landhuizen in het groen. De groenstructuur speelt een belangrijke rol in het geheel.

Begrenzing
Bij het bepalen van de begrenzing van het te beschermen gebied Brink, is in hoofdzaak uitgegaan van de bijzondere stedenbouwkundige, ruimtelijke en structurele samenhang, die overwegend ontstaan is in de periode 1880-1940. De meest noordelijke grens van het gebied is de Wally Moesweg en de Tafelbergweg, aan de zuidwestkant zijn dat de Molenweg en hertenkamp. De kaart van het gebied staat hierbij afgedrukt.

Bestemmingsplannen
Het geldende bestemmingsplan Dorpskern uit 1987 is onvoldoende beschermend. Op dit moment wordt door de gemeente gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan Centrum. Waarschijnlijk zal dat eind 2005 of begin 2006 ter vaststellingaandegemeenteraadvoorgelegdzalworden. In het nieuwe bestemmingsplan zal de bescherming van het waardevol dorpsgezicht voorrang hebben boven de onderliggende bestemming. Wanneer men wil gaan bouwen kunnen dan nadere eisen worden gesteld aan bijv. situering en omvang van nieuwbouw, nokrichting van kappen, gevelinrichting en materiaal- en kleurgebruik.

Rechtsgevolgen
Binnen het beschermd gebied kan niet meer vergunningvrij worden gebouwd. Na vaststelling van het beschermd dorpsgezicht door de minister moet voor elke bouw- en verbouw een vergunning worden aangevraagd.Ook voor geheel of gedeeltelijk slopen is altijd een vergunning nodig.
Voor het wijzigen van inrichting van onverharde gronden, het verharden van wegen en paden en het aanleggen en verharden van parkeerplaatsen, het wijzigen van de aard van oppervlakteverhardingen en het planten van bomen zal een aanlegvergunning afgegeven moeten worden.

Verdere procedure
Het aanwijzingsvoorstel voor het beschermd dorpsgezicht heeft van 28 mei t/m 24 juni voor belangstellenden ter inzage gelegen. Niemand heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zienswijzen in te brengen. De gemeenteraad heeft besloten om het voorstel van de Rijksdienst voor Monumentenzorg zonder wijzigingen te aanvaarden. Het voorstel moet nu nog aan de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (vóór 27 januari 2005) en de Raad voor Cultuur(vóór 27 april 2005) uitgebracht worden. Daarna moeten uiterlijk 26 augustus 2005 de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu hun goedkeuring aan het voorstel hechten.

Proefopstelling snelheidsinformatie Eemnesserweg Wethouder Maria Klingenberg: 'Mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen'
Tussen 28 oktober en 11 november zal op de Eemnesserweg een proefopstelling met snelheidsinformatie komen. Het bord wordt aangebracht vóór het gemeentehuis en vlak bij het punt waar de verkeersbrigadiers van de Binckhorst/Sint Jan dagelijks veel kinderen en ouders assisteren bij het veilig oversteken. Visuele snelheidsbeïnvloeding wordt steeds meer gezien als een effectief middel voor het vergroten van de verkeersveiligheid. Het voorkomen van ongevallen en het beperken van de gevolgen van een ongeval door lagere snelheden is hierbij een belangrijke doelstelling. Dit geldt uiteraard met name voor de zwakste verkeersdeelnemers als kinderen, ouderen en fietsers.
Wethouder Maria Klingenberg is met enthousiasme ingegaan op het aanbod van TEC Traffic Systems om een proefopstelling te maken. 'We hebben nu een mogelijkheid om te kijken of deze methode goede resultaten oplevert. Het is iets anders dan een flitspaal. Door het geven van snelheidsinformatie worden mensen op hun verantwoordelijkheidsgevoel aangesproken.'
De proefopstelling zal 14 dagen de snelheidsinformatie duidelijk zichtbaar voor de langsrijdende automobilisten geven. Wie niet te hard heeft gereden krijgt als beloning een smiley. Hardrijders worden gestraft met een treurig kijkende versie.

Na evaluatie van de proef wordt bekeken of het apparaat, dat EUR 5800 kost, op termijn zal kunnen worden aangeschaft.

Kabelvoorzieningen in Laren
In juni is een gesprek gevoerd tussen de gemeente Laren en kabelexploitant Multikabel. Er werd indringend gesproken over de klachten die de gemeente bereikten met betrekking tot de ontvangst, de tarieven, de toekomst van het kabelnet en de adviezen van de Programmaraad aan het bedrijf.
Uit telefoongesprekken met inwoners was gebleken dat niet voor iedereen duidelijk was dat het kabelnet in bezit is van een particuliere onderneming en dat de gemeente Laren slechts in beperkte mate invloed kan uitoefenen op de gang van zaken. Desondanks konden goede afspraken worden gemaakt. In het gesprek werd door Multikabel beloofd dat de communicatie verbeterd zou worden.

Nog voor de zomervakantie hebben alle inwoners met een kabelaansluiting een brief van het bedrijf gekregen met het aanbod om de apparatuur gratis te laten testen en zich te laten adviseren over de aansluitingen binnenshuis.
Ook heeft Multikabel in mei metingen uitgevoerd naar de doorgifte van het signaal op plaatsen waar het dit van andere kabelexploitanten wordt overgenomen.
Multikabel heeft tevens laten weten dat verglazing van het kabelnet niet op korte termijn in zijn geheel gerealiseerd zal worden. Het bedrijf voldoet ruimschoots aan de kwaliteitseisen die indertijd bij overdracht gesteld werden en is niet verplicht om tot algehele verglazing over te gaan. Wanneer de oude coaxkabels aan vervanging toe zijn, zal dit met glasvezel gebeuren.
Hoewel het bedrijf dit betreurt, zal er op korte termijn dan ook geen mogelijkheid zijn om te internetten via de kabel. Per 1 juli jl. heeft het bedrijf op voordracht van de Programmaraad het UPC-informatiekanaal op de Larense kabel laten vervangen door het kunstkanaal Arte.
In de loop van dit najaar zal opnieuw met Multikabel gesproken worden over de stand van zaken.
Informatie over dit bericht: mw. L.M. Klinkenberg, tel. 53 99 618, informatie over Multikabel via klantenservice tel. 0800-5005 of www.multikabel.nl

Bomen op website
Laren is een boomrijke gemeente. De betrokkenheid van de inwoners bij bomen blijkt telkens weer uit reacties op kapvergunningen en meldingen van (vermeende) illegale kapactiviteiten. Bomen die op de perceelgrens van twee huizen staan kunnen voor problemen zorgen. Enkele jaren geleden verspreidde de gemeente Laren de folder 'Bomen in Laren - Wat u er over zou moeten weten'. Ook bevat de folder informatie over het gemeentelij groenbeleid.Waarschijnlijk zijn veel mensen deze brochure in de loop van de tijd kwijtgeraakt. Daarom is de tekst nu geplaatst op de gemeentelijke website. U kunt deze inzien of downloaden via http://www.laren.nl>gemeentelijke diensten>gemeentewerken.