Universiteit Maastricht

21 oktober 2004
UM neemt maatregelen tegen tekort stageplaatsen Minder onderwijsbelasting en betere beloning huisartsopleiders

De Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht heeft een aantal scenario's uitgewerkt om de toenemende behoefte aan stageplaatsen voor het co-assistentschap Huisartsgeneeskunde in te vullen. De plaatsing van co-assistenten in huisartspraktijken wordt bemoeilijkt door een forse uitbreiding van het aantal geneeskundestudenten, die juist bedoeld was om het dreigend (huis)artsentekort te voorkomen.

De maatregelen zijn gericht op het verhogen van de aantrekkelijkheid voor huisartsen om co-assistenten in de eigen praktijk te begeleiden. In het programma van het co-schap worden méér onderwijsactiviteiten op de stageplaats aangeboden waarbij de huisarts niet continu betrokken is. De co-assistenten zijn, naast hun deelname aan de directe patiëntenzorg, een groter deel van de stage bezig met het uitwerken van huisartsgeneeskundige opdrachten. Deze opdrachten kunnen ten goede komen aan de praktijk, zoals het goed in kaart brengen en registreren van de medische voorgeschiedenis van patiënten en het maken van praktijkprotocollen. Huisartsopleiders kunnen door deze lagere werkbelasting méér co-assistenten per jaar opleiden dan voorheen. Bovendien zal er een programma worden opgezet voor duo-co's (twee studenten tegelijkertijd in de praktijk), waarbij de belasting voor de praktijk amper verschilt van het opleiden van één co-assistent. Ook wordt een deel van de begeleidende taken van de huisarts overgenomen door huisartsen in opleiding. Tenslotte wordt het honorarium voor de huisartsen bijna verdubbeld en wordt er een progressief honorarium (een hogere vergoeding per co-assistent) ingevoerd voor huisartsen die meer co-assistenten per jaar willen opleiden.

Andere maatregelen, zoals het inkorten of uitstellen van het co-schap of het facultatief aanbieden (oftewel niet meer verplicht stellen), worden op basis van inhoudelijke argumenten niet wenselijk geacht door faculteit, capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde en studenten. De komende tijd wordt ook de mogelijkheden onderzocht om stageplaatsen in het buitenland te organiseren.

Het co-assistentschap huisartsgeneeskunde is een tien weken durende praktijkstage voor vijfdejaars studenten geneeskunde. Dit co-schap wordt, mede door de enthousiaste inzet van vele huisartsen in Limburg en Noord-Brabant, al jaren hoog gewaardeerd door studenten èn faculteit. Veel studenten kiezen op grond van dit co-schap voor een specialisatie in de huisartsgeneeskunde, wat gezien het dreigende huisartsentekort zeer wenselijk is. Naast het groeiende aanbod van geneeskundestudenten vormen ook actuele ontwikkelingen in de organisatie van huisartsenpraktijken (zoals de invoering van praktijkondersteuning, verbouwingen en parttime werken van huisartsen) een belemmering voor de plaatsing van co-assistenten. Deze ontwikkelingen verhogen op dit moment de werkdruk voor huisartsen, met negatieve gevolgen voor de bereidheid onder huisartsen om daarnaast als stagebegeleider op te treden. Diezelfde ontwikkelingen pakken in de toekomst wellicht positief uit voor de inrichting van de co-schappen, door de inschakeling van praktijkondersteuners bij de begeleiding, parttime huisartsen die structureel het opleiderschap tot hun takenpakket gaan rekenen en meer ruimtelijke faciliteiten voor de co-assistenten.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Dr Paul Zwietering, onderwijscoördinator Huisartsgeneeskunde, tel. 043 388 4101 , e-mail paul.zwietering@hag.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl