Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, september 2004

SERIE BLIKOPENER IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN:

LEZING OVER LEESHULPMIDDELEN DOOR SENSIS

IN BIBLIOTHEKEN OSS EN ZEELAND

Op donderdagmiddag 21 en donderdagavond 28 oktober is Paula van Rensch, werkzaam bij Sensis, te gast in respectievelijk de bibliotheken Oss en Zeeland. Onder de titel Als de leesbril niet meer helpt geeft zij namens Sensis, een organisatie die zich inzet voor slechtziende en blinde mensen, toelichting op de mogelijkheden tot aanpassingen en (lees)hulpmiddelen.

De lezing in de bibliotheek Oss begint op 21 oktober om 14.00 uur en in de Bibliotheek Zeeland op 28 oktober om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Oss, boekhandel Derijks in Oss en de Bibliotheek Zeeland. De lezingen maken deel uit van de serie BLIKOPENER waarin de vestigingen van de Basisbibliotheek Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Paula van Rensch is werkzaam bij Sensis, de organisatie voor zorg, onderwijs en diensten aan slechtziende en blinde mensen in Zuid-Nederland. Slechter gaan zien heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven. Gewone dingen zoals televisie kijken, schrijven en een straat veilig oversteken, gaan niet meer vanzelf. Bij de regionale centra van Sensis werken deskundigen die zich bezighouden met vragen van kinderen, jongeren en volwassenen. Er is een apart team voor de zorg- en dienstverlening aan volwassenen met betrekking tot onderzoek, advies, revalidatie, begeleiding en hulp bij alle vragen. Sensis biedt ook voorlichting en advies aan organisaties die te maken hebben met slechtziende en blinde mensen.

Als de leesbril niet meer helpt

Hoe is het om te leven als je steeds minder of niet kunt zien? Hoe ervaar je dan de wereld om je heen? De lezing van Paula Rensch gaat over de visuele beperking en met name de gevolgen daarvan. Zij gaat aandacht besteden aan aanpassingen en hulpmiddelen, speciaal de leeshulpmiddelen. Ook zal zij een aantal hulpmiddelen en aanpassingen laten zien.

Op de regionale centra van Sensis is een permanente tentoonstelling van leeshulpmiddelen en hulpmiddelen voor het dagelijks leven. Sensis verkoopt niet, maar kan wel adressen van leveranciers geven.

Paula van Rensch gaat vanzelfsprekend ook de diensten en mogelijkheden van Sensis voor blinde of slechtziende mensen toelichten en er is gelegenheid om (persoonlijke) vragen te stellen.

Toegangskaarten voor de middaglezing in Oss zijn à 2,50 verkrijgbaar in de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Gratis toegangskaarten voor de avondlezing in Zeeland zijn uitsluitend verkrijgbaar via de bibliotheek in Zeeland.

Einde persbericht.