Universiteit van Amsterdam

De eerste fase in het proces van planeetvorming


Promotie Sterrenkunde


donderdag 21 oktober 14.00 uur

De zon en de planeten, waaronder de aarde, zijn zo n viereneenhalf miljard jaar geleden gevormd. Ook nu nog worden er steeds nieuwe sterren geboren . Deze jonge sterren zijn omringd door een schijf van gas en stof, waarin op dit moment waarschijnlijk andere zonnestelsels gevormd worden. Roy van Boekel richtte zich in zijn onderzoek op deze schijven. Met behulp van infraroodwaarnemingen is het mogelijk om de eigenschappen van het stof, zoals de samenstelling en afmeting van de stofkorrels, te bepalen. Wanneer de stofkorrels in de schijf terechtkomen zijn ze erg klein (een tiende micrometer). De stofkorrels groeien in de schijven. Met de infraroodwaarnemingen kan dit proces gevolgd worden totdat de korrels een paar micrometer groot zijn. Een deel van het stof in de schijf smelt vanwege de hoge temperaturen, en vormt vervolgens kristallen. De veranderingen die het stof ondergaat vormen feitelijk de eerste fase in het proces van planeetvorming. Groei en kristallisatie van het stof blijken samen gaan, en beide processen vinden al in een vroeg stadium plaats.

R.J.H.M. van Boekel: High spatial resolution infrared studies of proto-planetary disks. Promotor is prof. dr. L.B.F.M. Waters.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.