Gemeente Zwolle

Gekozen burgemeester centraal
Thorbeckelezing door burgemeester Rotterdam

Het kabinet Balkenende wil dat burgemeesters vanaf 2006 niet langer worden benoemd maar gekozen. Naar verwachting worden de wetsvoorstellen hiervoor dit najaar in het parlement behandeld. Dat maakt het thema van de gekozen burgemeester zeer actueel. Voor de Stichting Thorbecke Zwolle was dit aanleiding om de Thorbeckelezing 2004 in dit teken te stellen. De lezing wordt gehouden door de burgemeester van Rotterdam, mr. I.W. Opstelten en vindt plaats op donderdag 21 oktober 2004 om 20.00 uur in de raadszaal van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15 in Zwolle.

Na de inleiding vindt een debat met het publiek plaats onder leiding van dr. Jan Drentje. Hij promoveerde vorige maand op het onderwerp 'Thorbecke, een filosoof in de politiek' en is in het dagelijks leven docent aan het Deltion College in Zwolle. Drentje heeft zijn proefschrift onlangs aangeboden aan minister van Bestuurlijke Vernieuwing De Graaf en burgemeester Meijer van Zwolle.

In voorgaande jaren werd de Thorbeckelezing gehouden door onder meer oud-ambassadeur Van Walsum en de journalist/columnist Henk Hofland. Het centrale thema van alle lezingen is de kwaliteit van het openbaar bestuur en verbetering van de betrekkingen tussen overheid en burger.


---