Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/10/2004


---

Dubbeloratie psychologie: over internethulp en bewijsgebaseerde hulpmethoden

Twee psychologiehoogleraren houden donderdag 21 oktober hun oratie. prof. dr. Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie vertelt in zijn lezing Psychische ziekten van alledag over kortdurende hulp, begeleide zelfhulp en internetbehandeling. Deze behandelingen helpen bij veel psychische stoornissen, bijvoorbeeld burnout, en kunnen in veel gevallen intensievere zorg vervangen, met name bij minder ernstige stoornissen. Begeleide zelfhulp en internetbehandeling moeten daarom beter toegankelijk worden voor mensen die er baat bij kunnen hebben.

Het idee van Cuijpers zou veel geld kunnen besparen. Dat geldt ook voor de plannen van prof. dr. Jack Dekker, bijzonder hoogleraar Evidence-based psychologische Interventies in de geestelijke gezondheidszorg. Recent Australisch onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen die een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg alleen "evidence based" behandelingen zouden krijgen, de kosten in de Australische geestelijke gezondheidszorg aanzienlijk zouden dalen en de gezondheidswinst flink zou toenemen. Men zou mensen met bijvoorbeeld angst, depressie of een psychiatrische stoornis dus zoveel mogelijk behandelingen moeten geven waarvan de positieve effecten in goed opgezet onderzoek (lees: gerandomiseerde trials) aannemelijk zijn gemaakt. Om deze manier van werken in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg te bevorderen, heeft de stichting Mentrum Geestelijke Gezondheidszorg een bijzondere leerstoel ingesteld op de VU: Dekker vult hem in; in zijn oratie licht hij de werkwijze verder toe.

De ziektelast veroorzaakt door psychische stoornissen is enorm, zo laat Cuijpers zien. Depressie heeft wereldwijd inmiddels na AIDS de hoogste ziektelast. In Nederland zijn drie van de zes aandoeningen met de hoogste ziektelast psychische stoornissen: angststoornissen, alcoholverslavingen en depressie. Jaarlijks kampt een op de vijf Nederlanders met een van deze veelvoorkomende stoornissen en ze kosten de samenleving jaarlijks minstens zes miljard euro. Er zijn inmiddels diverse effectieve behandelingen beschikbaar die naar schatting de helft van de ziektelast van deze stoornissen kunnen verminderen. Gezien de goede resultaten van deze behandelingen, is het onwaarschijnlijk dat er snel betere behandelingen komen die de ziektelast aanzienlijk verder kunnen terugdringen. Waar nog wel veel van te verwachten valt, is preventie. Ook gezien de grote aantallen ligt preventie voor hand. Zo is jaarlijks het aantal nieuwe gevallen van depressieve stoornissen in Nederland maar liefst bijna 300.000. Verder komen er steeds betere preventieve interventies beschikbaar. Onderzoek laat zien dat preventieve maatregelen bij hoogrisicogroepen ongeveer een kwart van alle nieuwe stoornissen kunnen voorkómen of uitstellen.

De andere orator Dekker vertelt in zijn oratie wat evidence-based hulpverlening inhoudt. De cyclus van kennis ontwikkelen, delen, wegen en gebruiken is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Als eerste gaat het erom de interventies te onderzoeken op bruikbaarheid en nut. Daarna moet men de onderzoeksbevindingen van collega-onderzoekers in de nationale en internationale literatuur afwegen. Dat gebeurt natuurlijk al in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, maar door de vele mogelijkheden van internet komt deze fase van kennisverzameling in een geheel nieuw daglicht te staan.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden licht Dekker met name de tweede fase van de evidence-based werkwijze nader toe. Zo waren onderzoekers op zoek naar de beste behandeling voor chronisch psychiatrische patiënten, die meestal lijden aan schizofrenie en vaak een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg. Het is nog maar vijftien jaar geleden dat we begonnen met de "ontmanteling" van grote gestichten ver weg in de duinen. Was het toen "evidence-based" om zulke grootscheepse verhuizingen van de duinen naar de stad te starten? Verder komt stedelijkheid als risicovolle omgeving voor mensen met een psychiatrische stoornis en/of kwetsbaarheid aan de orde, net als de beste keuze van een psychologische interventies bij depressieve patiënten.

Dekker bespreekt ook hoe we de Evidence-Based Psychologie (EBP) in de geestelijke gezondheidszorg kunnen implementeren. Allereerst, aldus Dekker, door systematisch onderzoek te blijven doen naar de effectiviteit van onze behandelings- en begeleidingsinterventies. Naast de eigen onderzoeksprojecten (de ontwikkelingsfase van kennis) is er de andere belangrijke manier om systematisch gebruik te leren maken van onderzoeksbevindingen van anderen (de fase van kennis wegen). Dekker bepleit de oprichting van een EBP-groep die klinische vragen van behandelaren probeert te vertalen in vragen die op internet zijn op te zoeken en de antwoorden weegt op toepasbaarheid en bruikbaarheid voor de individuele cliënt.