Gemeente Sneek


Plannen voor brug over Oudvaart
Burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek willen een fiets- en voetgangersbrug over de Oudvaart, tussen de 1e Oosterkade en de Pampuskade. Hiermee wordt enerzijds voor langzaam verkeer het vervallen van het voetpad vanaf de Pampuskade naar de Valkstraat gecompenseerd. Anderzijds ontstaat zo een aaneengesloten wandelpromenade naar de binnenstad, langs het water. De gemeenteraad krijgt hierover een voorstel te behandelen in de vergadering van 21 december.

Woonplannen
De plannen voor de nieuwe brug worden ingegeven door het bouwplan dat Woningstichting De Wieren heeft ontwikkeld voor het voormalig terrein van Autobedrijf Betten aan de Valkstraat en ter vervanging van woningen aan de Schouwstraat en de Pampuskade. Dit plan bestaat uit een centraal woonblok dat op de Houkesloot is georiënteerd en twee vleugels aan respectievelijk de Pampuskade en tegenover de 1e Oosterkade. De vleugel tegenover de Oosterkade bestaat uit twee bouwlagen en zal direct aan het water van de Oudvaart grenzen. Hierdoor komt het openbare voetpad te vervallen.

Onttrekking aan openbaar verkeer
Het voetpad wordt veel gebruikt in de looproute tussen de wijk Het Eiland en de binnenstad. Het college wil dit verlies compenseren met een fiets- en voetgangersbrug over de Oudvaart, zodat wandelaars en fietsers gebruik kunnen blijven maken van een leuke en korte route tussen Eiland en centrum.
Het besluit dat de gemeenteraad op 21 december gaat nemen heeft betrekking op de principiële kant van de zaak. Dit betekent dat de raad voorlopig alleen wordt gevraagd te besluiten het oude voetpad te ontrekken aan het openbaar verkeer.

Bezwaren tegen schetsontwerp brug
Het ontwerp voor de nieuwe brug wordt in een later stadium vastgesteld. Uit reacties op het ontwerp-bestemmingsplan 1e Oosterkade is gebleken dat een aantal omwonenden bezwaar heeft tegen de aanleg van de brug. Een aantal bezwaren richten op het ontwerp: sommigen vinden hem te hoog, te steil of te lang. Dit zou enerzijds een belemmering kunnen zijn om de brug te gebruiken en gevaarlijke situaties kunnen opleveren, anderzijds zou hij de aanblik van de omgeving aantasten en inbreuk maken op de privacy van omwonenden. Andere bezwaren richten zich op de plaats waar de brug is gepland: hij zou als hangplek gebruikt kunnen worden.

Het college geeft de bezwaren door aan de gemeenteraad en laat daarbij weten dat de brug volgens hen niet te steil of te lang wordt en evenmin uitnodigt om als hangplek te worden gebruikt. Wel laten burgemeester en wethouders weten nog eens naar de hoogte te willen kijken.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 20-10-2004