Rechtspraak - landelijke actualiteiten


Rechtspraak tekent eerste convenant megacapaciteit

Onlangs vond bij het Landelijk Coördinatiecentrum Megazaken (LCM) in Rotterdam de ondertekening plaats van het Convenant Megazittingscapaciteit tussen het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. In het convenant is het aantal zittingsuren opgenomen dat het OM in 2005 nodig denkt te hebben voor het afdoen van megazaken.

Eerste convenant
Dat zijn er 3937,5, ofwel 525 dagen van 7,5 uur. In de Planningsbrief 2005 is te vinden hoeveel uren daarvan aan elke rechtbank zijn toebedeeld. Het is voor het eerst dat op landelijk niveau een convenant wordt gesloten met betrekking tot de landelijk benodigde capaciteit voor megazaken.

Ondertekening
Dick van Dijk van de Raad voor de rechtspraak en Harm Brouwer van het College van procureurs-generaal zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Dat deden zij in het bijzijn van een lid van de Raad van Advies LCM, een vertegenwoordiger van het Landelijk Overleg Voorzitters Strafsectoren (LOVS), leden van het bestuur van de rechtbank in Rotterdam, de waarnemend OM-coördinator megazaken, diens logistiek medewerker en natuurlijk de medewerkers van het LCM.