TNO

Persberichten 2004
TNO doet in Bleiswijk onderzoek naar verkeersgeluid en slaap

20 oktober 2004

TNO gaat in en rond de Overbuurtseweg in Bleiswijk onderzoek doen naar de invloed van nachtelijke geluiden op de slaap van burgers. De Rijksoverheid heeft TNO uit Delft en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hiervoor opdracht gegeven. Voor dit onderzoek dat naar verwachting op 3 november 2004 zal beginnen, zoeken TNO en RIVM ongeveer 30 vrijwilligers uit de Overbuurtseweg en de omgeving daarvan.

In Nederland hebben veel mensen hinder van geluid in hun woonomgeving. Die hinder wordt onder meer veroorzaakt door geluid van het wegverkeer, van overvliegende vliegtuigen en van railverkeer. Die hinder is ook deels in de nacht.

Alleen bewoners uit en rond Overbuurtseweg
Een deel van het onderzoek zal plaatsvinden bij mensen die vlak bij de Overbuurtseweg in Bleiswijk wonen. Iedereen die in aanmerking komt om mee te doen aan het onderzoek krijgt een brief en een toelichtende folder toegestuurd. In totaal is er plaats voor ongeveer 30 mensen om mee te doen aan het onderzoek. Het onderzoek duurt per persoon van een woensdagavond tot de dinsdagmorgen in de week erna (in totaal 6 nachten).

Geluid en polsbewegingen tijdens de slaap
Tijdens het onderzoek wordt het geluid van het verkeer op straat en in de slaapkamer gemeten. Tegelijkertijd registreert een soort horloge de polsbewegingen van de deelnemers aan het onderzoek. Alleen de sterkte van het geluid wordt gemeten. Deelnemers houden verder bij hoe goed en hoe lang ze slapen en vullen ook een vragenlijst in. Voor deelname aan het hele onderzoek krijgen mensen een vergoeding van 50 euro.

Meer info:
TNO, afdeling Leefmilieu en Gezondheid: 015 269 68 02

TNO Inro

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine