Gemeente 's-Hertogenbosch

21-10-2004

Referendabele besluiten

De raad heeft op 22 september jongstleden een besluit genomen waarop de Tijdelijke Referendumwet van toepassing is. Het gaat om het vaststellen van de hieronder genoemde verordeningen

Verordening Werk Wet werk en bijstand 2005
In de verordening werk wordt geregeld op welke manier de gemeente invulling geeft aan haar in de WWB neergelegde reïntegratieopdracht. De verordening regelt:

- de rechten, ondersteuning, voorzieningen, subsidies, premies en vrijlating;

- de verplichtingen en vrijstelling daarvan;
- de maatregelen bij het niet nakomen van verplichtingen.

Verordening Bijzondere bijstand 2004
Op grond van artikel 35 lid 1 van de WWB worden in deze verordening bijzondere bijstand regels gesteld voor het verstrekken van bijzondere bijstand:

- voor algemene noodzakelijke kosten;

- voor maatschappelijke kosten;

- voor medische kosten;

- in de vorm van toeslagen.

Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand 2005 De WWB schrijft voor dat de gemeente zorg moet dragen voor participatie van klanten bij het uitvoeren en vaststellen van haar beleid. De gemeente 's-Hertogenbosch doet dit door het inrichten van een cliëntenraad. De cliëntenraad adviseert het college, gevraagd en ongevraagd, over het betreffende beleidsterrein. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de cliëntenraad worden vastgelegd in de Verordening cliëntenparticipatie.

Verordening Inkomen Wet werk en bijstand 2005
In de verordening Inkomen wordt geregeld op welke wijze de gemeente invulling geeft aan de bijstandsverlening op grond van de WWB. De verordening regelt:

- het verhogen en verlagen van de bijstandsnorm;
- het opleggen van een maatregel bij het niet nakomen van verplichtingen;

- de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand en van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

Referendum
Iedere kiesgerechtigde kan op basis van artikel 8 van de Tijdelijke Referendumwet initiatief nemen tot een referendum door binnen drie weken na publicatie een inleidend verzoek in te dienen bij de afdeling Burgerzaken in het Stadskantoor, het voormalige gemeentehuis Rosmalen of in de hulpsecretarie in Empel en Engelen. Als binnen deze termijn een inleidend verzoek wordt gedaan, geldt een termijn van zes weken, waarbinnen het inleidende verzoek kan worden omgezet in een definitief verzoek. Bij voldoende medestanders (in 's-Hertogenbosch ongeveer 350 kiesgerechtigden) vereist de wet daarna nog zogenaamde ondersteuningsverklaringen (in 's-Hertogenbosch ongeveer 5.000 kiesgerechtigden). Worden deze drempels gehaald, dan is het verzoek goedgekeurd.

Als er een verzoek tot referendum is gedaan dat is goedgekeurd, ontvangt elke kiesgerechtigde burger, net als bij de verkiezingen, een oproepkaart en kan zich vervolgens uitspreken over de verordening of wet. Wordt er geen inleidend verzoek ingediend tot het houden van een referendum over de:

- Verordening Bijzondere bijstand 2004;
dan treedt deze in werking met ingang van 1 november 2004.


- Verordening Werk Wet werk en bijstand 2005;
- Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand 2005;
- Verordening Inkomen Wet werk en bijstand 2005; dan treden deze in werking met ingang van 1 januari 2005.