Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 43 / 2004)

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
DebatTheater over creatieve stad

DebatTheater Maastricht presenteert het tweede publieksdebat over de creatieve stad Maastricht. Wat is er en wat ontbreekt er? Het debat vindt plaats op zondag 24 oktober in de hal van Centre Céramique en begint om 14.30 uur.

dotline

Afbeelding
Regionaal Sportcongres

In het Golden Tulip Apple Park wordt op maandag 22 november een Regionaal Sportcongres gehouden. Het congres is bedoeld voor bestuurders en commissieleden van sportverenigingen uit Maastricht en omliggende gemeenten, maar is ook toegankelijk voor andere belangstellenden. Het congres duurt van 19.15 tot 22.15 uur en is gratis.

dotline

Afbeelding
Expositie Centre Céramique: Extended Views

In het kader van Maastricht Europe is in de wijk Céramique de tentoonstelling Extended Views te zien. De tentoonstelling duurt tot en met 31 oktober en laat het werk zien van zestien kunstenaars uit de tien nieuwe lidstaten en de vier kandidaat-lidstaten van de Europese Unie.

> Hoge Brug Maastricht wint Staalprijs
> Buurtplatform Kwartieren houdt buurtrondgangen > Bekendmakingen 20 oktober 2004

DebatTheater Maastricht over de creatieve industrie

Afbeelding Onlangs gaf ons kabinet aan dat de creatieve industrie een belangrijke economische factor is. Een hoogwaardig en goed gespreid stelsel van culturele voorzieningen is niet alleen noodzakelijk uit overwegingen van cultuurpolitieke aard of voor een bruisend cultureel leven. Ze maken een stad ook aantrekkelijk voor hoog opgeleide mensen die een beroep uitoefenen waarbij creativiteit van doorslaggevend belang is.

Hoe is dat in Maastricht? Zijn die culturele voorzieningen er en zijn ze goed ingevuld? Wat is er en wat ontbreekt er? Kunnen opstandige, jonge creatievelingen, kunnen zij hun ei kwijt in de stad of vluchten ze na hun opleiding weg?
In het verleden volgde de arbeid de werkgelegenheid. Nu denken velen dat als een stad vol zit met creatieve mensen dat het bedrijfsleven vanzelf volgt. Is dat zo? En hoe vertaalt zich dat dan in economische zin? Kunnen cultuur, kunst en creativiteit een economische bijdrage leveren aan Maastricht? En kan deze tak het verlies aan werkgelegenheid in de stad compenseren?

Een stuk of tien steden in Nederland studeren nu op de vraag hoe de creatieve klasse aan zich te binden. Maastricht wil dat ook. Welk beleid moet de gemeente Maastricht ontwikkelen om de creatieven die in stad worden opgeleid aan zich te binden en nieuwe creatieven naar de stad te lokken?

Daarover praat George Vogelaar zondag 24 oktober aanstaande in Centre Céramique met onder meer wethouder Jean Jacobs, Huub Smeets, Lou Spronck, Paul Rinkens, Eric Veldhoen, Piet Nelissen en nog vele anderen. Uiteraard kunt u meedoen aan dit publieksdebat dat om 14.30 uur begint. De toegang is gratis.

Regionaal sportcongres in Maastricht

Afbeelding Sportservice Maastricht organiseert in samenwerking met Huis voor de Sport Limburg op maandagavond 22 november een Regionaal Sportcongres. Het congres wordt gehouden in het Golden Tulip Apple Park, naast het voetbalstadion van MVV, en duurt van 19.15 tot 22.15 uur. Wethouder Han Hoogma (Sport)opent het congres.

Andries Jonker, trainer van MVV en voormalig assistent van Louis van Gaal, en Daniël Mensch, roeier en zilveren medaille winnaar in Athene,leiden het congres kort in. Daarna beginnen zes workshops. U kunt er deze avond twee volgen. Bij aanmelding voor het congres kunt u zich hiervoor inschrijven. U ontvangt dan een overzicht waaruit een keuze kunt maken.

In de eerste ronde workshops wordt aandacht besteed aan de algemene wet- en regelgeving voor sportverenigingen, het opzetten van een verenigingswebsite en financiële acties zoals sponsoring en het aanvragen van subsidies. In de tweede ronde komen onder meer de jeugdsport, wet- en regelgeving op het gebied van accommodatie en de organisatie van de sportvereniging aan de orde.

Wie aan het congres wil deelnemen hoeft daarvoor niet in de buidel te tasten. De Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Huis voor de Sport Limburg nemen alle kosten voor hun rekening. Het congres is met name bedoeld voor bestuurders en commissieleden van sportverenigingen uit Maastricht en de omliggende gemeenten. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom.

Als u aan het congres wilt deelnemen dan moet u zich vóór 6 november aanmelden. Aanmelden of meer informatie? Bel SportService Maastricht op telefoonnummer: (043) 350 31 45.

Voorafgaand aan het congres organiseert MVV een rondleiding door stadion De Geusselt. Deze rondleiding duurt ongeveer een half uur. Wie wil, kan hieraan deelnemen. De rondleiding begint om 18.15 uur.

Tijd Programma
18.15 uur Rondleiding in stadion De Geusselt
18.45 uur Ontvangst overige deelnemers in Golden Tulip Apple Park 19.15 uur Opening door wethouder Han Hoogma gevolgd door een inleiding van Andries Jonker, trainer MVV, en Daniël Mensch, roeier 20.00 uur Eerste ronde workshops
21.00 uur Pauze
21.15 uur Tweede ronde workshops
22.15 uur Afsluiting

Expositie Centre Céramique: Extended Views

Afbeelding In het kader van Maastricht Europe is in de wijk Céramique de tentoonstelling Extended Views te zien. De tentoonstelling duurt tot en met 31 oktober en laat het werk zien van zestien kunstenaars uit de tien nieuwe lidstaten en de vier kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Vanaf 17.00 uur tot middernacht zijn grote glazen façades het projectievlak voor videowerken van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend jong talent.

Eigenzinnig

Het Centre Céramique neemt met de tentoonstelling Extended Views een eigenzinnige plaats in binnen de groeiende aandacht voor kunst en cultuur uit Oost Europa. Extended Views mijdt de museale binnenmuren, maar gaat de straat op en presenteert videoprojecties in de openbare ruimte. Vanuit culturele instellingen, kantoren, winkels, appartementen en cafés worden de video's op doorzichtschermen geprojecteerd waardoor de beelden in de wandelzones te zien zijn. De kunstwerken op Plein 1992 en de Avenue Céramique gaan niet alleen een relatie aan met de architectuur en functie van de gebouwen, maar in het bijzonder ook met de mensen die zich in de wijk bevinden.

Betrokkenheid

Uit de werken spreekt betrokkenheid met de politieke en culturele tradities en veranderingen in Europa en de aangrenzende regio's. Identiteit, nationaal of internationaal bewustzijn, en het al dan niet ervaren van grenzen zijn dragende thema's. Universele waarden spelen in elk werk, ook in de meest persoonlijke beschouwingen, een rol. Een aantal video's laat daarbij weinig of niets zien van de geografische herkomst van de kunstenaar. De zestien kunstenaars in Extended Views tonen aan dat kunst uit Oost Europa thuishoort in de cultuur van een groter `Europa'.

Gids

De tentoonstelling wordt begeleid door een tweetalige `gids' in het Engels en Nederlands. De gids beschrijft de 16 projecties en bevat naast een beknopte biografie van de kunstenaars ook een plattegrond van de locaties van waaruit de werken worden geprojecteerd. Een twintigtal driehoeksborden in de wijk geeft informatie over de kunstenaars en de locaties van de werken.

Hoge Brug Maastricht wint Staalprijs 2004

afbeelding hoge brug De Hoge Brug / Hoeg Brögk in Maastricht heeft donderdag 14 oktober de Nationale Staalprijs 2004 gewonnen. De prijs is in Ede uitgereikt in aanwezigheid van wethouder Mirjam Depondt (Stadsontwikkeling). De Hoge Brug was een van de drie genomineerde projecten uit veertig inzendingen. De prijs is een initiatief van de stichting Bouwen met Staal. Wethouder Depondt: "Dit is een prijs om trots op te zijn. Het ontwerp en de constructie van de brug waren gedurfd, dus dit is een mooie waardering voor de architect, de bouwers en de opdrachtgevers."

De Hoge Brug is aangelegd en in gebruik genomen in 2003. De voetgangers- en fietsersbrug verbindt de stadswijk Céramique met de binnenstad en vormt samen met de Sint Servaasbrug een parcours tussen de oost- en westoever van de Maas. Inmiddels is de brug een niet meer weg te denken schakel geworden in de routes door de stad. Esthetisch is de brug een blikvanger die harmonieert met de moderne bouw van Céramique en een boeiend contrast vormt met de historische bouwwerken van de binnenstad.

De brug heeft geen pijlers in de Maas. Voor de overspanning van 164 meter is gekozen voor een zogenoemde `boog-tui'-constructie. Bij een normale stand van de Maas hangt de brug circa 10 meter boven het water. Tussen het hoogste punt van de stalen boog en het brugdek zit 16 meter. Het brugdek is 7,2 meter breed en ingericht voor langzaam verkeer in twee richtingen.

Architect

De Hoge Brug is ontworpen door René Greisch (/-2000) uit Luik. Deze architect-constructeur en zijn bureau hebben in de regio Luik-Maastricht, maar ook in het buitenland, meer bruggen op hun naam staan. Tussen Maastricht en Luik bestaat het recente oeuvre uit acht boog- en tuibruggen over het Albertkanaal en de Maas; in Frankrijk uit verschillende TGV-viaducten en uit de buitengewone 2500 meter lange tuibrug in Milau. De aannemers die de bouw van de brug hebben uitgevoerd zijn: Van Hattum en Blankevoort, Van Splunder Funderingstechniek, Hollandia en Van Kan/Jongen.

Plan Céramique

De aanleg van een brug tussen Céramique en de binnenstad is in 1988 opgenomen in het masterplan voor de woon- en kantorenwijk Céramique. In de stedenbouwkundige visie van de supervisor van het Céramiqueproject, Jo Coenen, heeft de brug tot taak "het tot stand brengen van een verbindende schakel tussen de verschillende stadsdelen, waardoor een harmonische en kwalitatieve uitbreiding van de stad Maastricht zal worden bevorderd".

ABP Vermogensbeheer is als grondexploitant van Céramique opdrachtgever voor de aanleg van de brug; in het Beleidsteam Céramique hebben ABP en de Gemeente Maastricht gezamenlijk de regie gevoerd over het Céramiquepoject en de aanleg van de brug.

Buurtplatform Kwartieren organiseert buurtrondgangen

Het Buurtplatform Kwartieren en het bureau Buurtgericht Werken van de gemeente Maastricht houden in de maand november zogenoemde buurtrondgangen. De rondgangen, die worden gehouden in het Jekerkwartier, Kommelkwartier, Statenkwartier en Boschstraatkwartier, zijn bedoeld om bewoners meer ter betrekken bij hun directe woonomgeving en de ontwikkelingen die er plaatsvinden.

Het buurtplatform en bewoners hebben een goed beeld van de situatie ter plekke. Zij kunnen daardoor een belangrijke bijdrage leveren in het oplossen van knelpunten in de wijk. Samen kunnen zij veel doen aan de leefbaarheid van de buurt.

Omdat het platform op korte termijn zaken onder de aandacht wil brengen van bewoners, gemeente, politie en woningcorporaties organiseert zij op onderstaande date rondgangen door de diverse kwartieren. Tijdens deze rondgangen worden knelpunten bekeken en mogelijke oplossingen en suggesties besproken.

Jekerkwartier: 02 november om 13.00 uur
Kommelkwartier: 09 november om 13.00 uur
Statenkwartier: 18 november om 13.00 uur
Boschstraatkwartier: 30 november om 13.00 uur

Bekendmakingen 20 oktober 2004

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 20 oktober 2004