Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 oktober 2004

Zes bommen geruimd in Eindhoven

Dinsdag 19 en woensdag 20 oktober zijn in Eindhoven in totaal zes niet ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De bommen zijn gevonden nabij de nieuwbouwwijk Meerhoven. Op 14 december zullen opnieuw drie bommen worden geruimd.

Op dinsdag zijn twee Engelse vijfhonderdponders en twee Amerikaanse bommen van 250 pond ontmanteld. Bij één van de Engelse vijfhonderdponders, gelegen op 2,5 meter diepte, deed zich een kleine complicatie voor. Ondanks de aanleg van een bronnering (een installatie om grond- en regenwater rond de bom af te voeren) stond er water in de bomschacht. Dat water is met een dompelpomp weggepompt, waarna de demontage probleemloos kon worden uitgevoerd. Alle vier de bommen zijn afgevoerd. Ze worden later elders vernietigd.

Op woensdag zijn opnieuw twee bommen onschadelijk gemaakt. Het betrof om een Amerikaanse bom van 260 pond en een Amerikaanse duizendponder. De bom van 260 pond is ontmanteld door de ontsteker te verwijderen. Deze bom is dezelfde dag nog in een speciale springput in Meerhoven vernietigd. De duizendponder is op de vindplaats vernietigd door er een explosieve lading bij te leggen en die tot ontploffing te brengen nadat de bom was afgedekt met een zeven meter dikke laag zand.

Dinsdag 14 december: opnieuw bomruiming
Het vliegveld van Eindhoven was tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de Duitse bezetter en is destijds meermalen door de geallieerden bestookt. Ongeveer tien procent van de afgeworpen bommen ontplofte niet, bijvoorbeeld omdat ze te laag waren afgeworpen en daardoor niet scherpgesteld waren.

Het onderzoek naar bommen duurt nog voort. De Explosieven Opruimingsdienst heeft onlangs nog drie bommen gevonden. Ze zijn bedekt met een dikke laag zand en vormen geen direct gevaar, maar moeten wel worden ontmanteld. Dat gebeurt op dinsdag 14 december.

© 2004 Gemeente Eindhoven