Gemeente 's-Hertogenbosch

21-10-2004

Referendabel besluit verordening tegemoetkoming kinderopvang gemeente 's-Hertogenbosch

De raad heeft op 13 oktober 2004 een besluit genomen waarop de Tijdelijke Referendumwet van toepassing is. Het gaat om het vaststellen van de Verordening tegemoetkoming kinderopvang gemeente 's-Hertogenbosch. De verordening regelt de gemeentelijke bijdrage in de kosten van kinderopvang voor ouders die in de Wet kinderopvang als doelgroep zijn benoemd.

Vanaf 1 januari 2005 moeten ouders zelf een overeenkomst sluiten met het kindercentrum of gastouderbureau. Ouders moeten ook zelf bij hun werkgever én bij de belastingdienst om een bijdrage in de kosten vragen. Ouders die nog geen werkgever hebben, zoals uitkeringsgerechtigden die een toeleidingstraject naar werk volgen, ouders die een inburgeringscursus volgen en studenten kunnen de gemeente om een bijdrage in de kosten vragen.

In werking treding verordening kan geen uitstel lijden Normaal gesproken treedt een verordening zes weken na publicatie in werking. Aangezien in dit geval deze termijn niet kan worden afgewacht, is met toepassing van artikel 25 Tijdelijke Referendumwet besloten, dat de verordening drie dagen na publicatie in werking treedt, zijnde per 27 oktober 2004. Ouders uit de wettelijke doelgroep, die gebruik willen maken van de Wet kinderopvang moeten vóór 1 december 2004 de bijdrage aanvragen bij de belastingdienst en dienen daarbij aan te geven wat de gemeentelijke bijdrage inhoudt. Omdat de gemeente pas kan besluiten over aanvragen als de verordening in werking is getreden, is voor deze spoedprocedure gekozen.

Referendum
Iedere kiesgerechtigde kan op basis van artikel 8 van de Tijdelijke Referendumwet initiatief nemen tot een referendum door binnen drie weken na publicatie een inleidend verzoek in te dienen bij de gemeente. Als binnen deze termijn een inleidend verzoek wordt gedaan, geldt een termijn van zes weken, waarbinnen het inleidende verzoek kan worden omgezet in een definitief verzoek. Bij voldoende medestanders (in 's-Hertogenbosch ongeveeer 350 kiesgerechtigden) vereist de wet daarna nog zogenaamde ondersteuningsverklaringen (in 's-Hertogenbosch ongeveer 5.000 kiesgerechtigden). Worden deze drempels gehaald, dan is het verzoek goedgekeurd.

Als er een verzoek tot referendum is gedaan dat is goedgekeurd, ontvangt elke kiesgerechtigde burger, net als bij de verkiezingen, een oproepkaart en kan zich vervolgens uitspreken over de verordening of wet. Indien over de Verordening een referendum wordt gehouden, dan wordt gehandeld zoals in de Tijdelijke Referendumwet wordt voorgeschreven in artikel 25.