Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Verslag City Summit

21 oktober 2004

Op 18 en 19 december organiseerde de Europese Commissie samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Noordwijk de derde stedentop. De stedentop vond plaats aan de vooravond van de ministeriële stedenconferentie in Rotterdam op 30 november. De bijeenkomst in Noordwijk werd bijgewoond door meer dan 600 vertegenwoordigers van steden in alle EU lidstaten. De Europese Commissie en het Nederlandse voorzitterschap verwelkomden burgemeesters, belangengroepen, medewerkers van de Europese commissie en anderen betrokkenen bij de stedelijke programma's in Europa. In 2002 vond de eerste stedentop plaats in Londen gevolgd door Milaan in 2003.

---

Steden zijn de motoren van sociale en economische groei en innovatie. Ze vormen de frontlinie in duurzame maatschappelijke ontwikkeling en sociale cohesie. Jacques Barrot, commissaris verantwoordelijk voor regionaal beleid vertelde bij de opening van de conferentie: `The commission proposes to reinforce the role of cities in the next generation of European development programmes due to start in 2007'. In het voorstel stelt de commissie een verhoging van de fondsen voor projecten in steden voor en een versterking van het uitwisselen van best-practices.

Tijdens de conferentie is de Urban Audit gepresenteerd. Dit is en grote databank met vergelijkende gegevens van 189 steden uit 15 EU-lidstaten. Hierdoor ontstaat een schat aan informatie. In het systeem zijn per stad meer dan 300 indicatoren gemeten. Met het uitwisselen van deze kennis kunnen achterstanden in steden worden goedgemaakt en de sterke kanten bewust gebruikt.

Op de tweede dag werd een onderzoek naar het stedelijk beleid in de lidstaten gepresenteerd. Dit Nederlandse onderzoek is het vervolg van een studie onder de 15 oude lidstaten. Hier is een studie aan toegevoegd over de 10 landen die in mei zijn toegetreden. Vice-premier en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Thomas De Graaf constateerde een toenemende aandacht voor een gerichte aanpak van stedelijke problematiek op landelijk niveau. Het geeft het toenemende belang aan van het stedelijke beleid, ook op Europees niveau.

Minister De Graaf ging in zijn speech in op het op te richten Europees stedennetwerk: `deze moet bestaan uit lokale, nationale en Europese kennisnetwerken die elkaar verbinden. We willen gebruik maken van bestaande Urbact structuur. Een werkgroep met vertegenwoordigers van lidstaten, kennisinstituten en steden moet dit verder uitwerken in een pilot voor de komende twee jaar. De werkgroep zal medio 2005 de eerste resultaten moeten rapporteren.'

Op 30 november zal het Nederlandse voorzitterschap een informele ministeriële conferentie houden over stedelijk beleid in Rotterdam. Hier zullen met de aanwezige ministers onderwerpen worden besproken als de rol van de steden in de kenniseconomie en sociale uitsluiting. Verder wil het voorzitterschap stappen zetten in de samenwerking tussen steden, lidstaten en de Europese Commissie en daarover voor de komende jaren strategische afspraken maken.