Ingezonden persbericht

ICT-schoolproject in Afrika helpt nu al 100.000 leerlingen

ALMERE, 20041021 -- De Stichting ICT onderwijs- ondersteuning- ontwikkelingslanden (Stichting ICT3o), die in ontwikkelingslanden ICT middelen voor het onderwijs ter beschikking stelt, heeft sinds haar start van dit unieke initiatief in juli dit jaar, al van ruim 150 scholen aanvragen gekregen voor ICT-ondersteuning. De 150 aanvragende West-Afrikaanse scholen representeren op dit moment bijna 100.000 leerlingen. Samen met het Nederlandse bedrijfsleven en locale ondernemers in Afrika, wordt thans gewerkt aan het gereedmaken en implementeren van de aanvragen. Stichting ICT3o is gezien het grote aantal aanvragen op zoek naar bedrijven en instellingen die hun gebruikte PC of randapparatuur willen doneren.


Doordacht ICT-ontwikkelings project i.s.m. bedrijfsleven
De Stichting ICT3o verzamelt bij het Nederlandse bedrijfsleven ICT middelen, via een vraaggestuurde benadering van scholen in ontwikkelingslanden, Daarbij worden bij het bedrijfsleven verouderde PC's, randapparatuur en software ingezameld en gefaciliteerd aan scholen met specifieke ICT-behoefte. De stichting zorgt na inzameling, voor het in orde maken van de PC's, het voorzien van de benodigde software, alsmede het vervoer naar de uiteindelijke bestemming. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokale ondernemers in de ontwikkelingslanden, waarmee ter plekke werkgelegenheid wordt gecreëerd. Elk der deelnemende partijen neemt daarbij een reëel deel van de kosten voor hun rekening.

Degelijke werkwijze gebaseerd op zelfredzaamheid
De Stichting ICT3o begeleidt met zusterorganisaties en lokale ondernemers het gehele proces van inzamelen tot implementatie. Zij stimuleert daarbij ook de zelfredzaamheid van de deelnemende scholen. Scholen zijn nauw betrokken bij de inrichting van het door hen te geven onderwijs. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar de benodigde ICT-middelen, die zijn afgestemd op de ICT-onderwijsvraag van de betreffende scholen. Veel ICT gestuurde onderwijsprogramma's worden door de wijze van aanpak van de Stichting met minder locale nationale of internationale (overheids)bemoeienis van bovenaf geïmplementeerd. Door de daardoor ontstane verhoging van inspraak van de scholen, wordt het wensenpakket van deze scholen vrijwel naadloos afgestemd op hun lokale behoeften.

Ruime expertise Stichting ICT3o
Binnen het Bestuur van de Stichting ICT3o in Almere, is een ruime expertise aanwezig op onderwijskundig en ICT-technologisch gebied. Ook logistieke ervaring en ruime kennis van de West-Afrikaanse cultuur garandeert een succesvolle invulling en uitvoering van haar doelstellingen.


Almere, 19 oktober 2004.



Ingezonden persbericht