Zeehondencreche Pieterburen

Aan:
Ministerie van LNV
Agentschap Laser
Postbus 1191
3300 BD Dordrecht

Pieterburen, 21 oktober 2004

Betreft: toestemming uitzetten Hannes
Geachte heer, mevrouw,

Hiermee vraagt de Stichting Zeehondencrèche Pieterburen een ontheffing aan ex artikel 75 van de Flora- en faunawet voor het uitzetten van de zeehond Hannes in Zeeland, althans de Nederlandse kustwateren. Inleiding

Hannes is afkomstig uit Tierpark Nordhorn ('de Dierentuin'). Hij is daar eind augustus uit ontsnapt en de rivier de Vechte ingedoken. Na een aantal dagen was hij nog niet gevangen. Begin september werd Hannes in de Nederlandse rivier de Vecht gesignaleerd.

Op vrijdag 3 september jl. heeft de Zeehondencrèche contact opgenomen met de Dierentuin en haar hulp en expertise aangeboden bij het vangen. Daarbij is voorafgaand aan het daadwerkelijk in gang zetten van een vangactie door de Zeehondencrèche tussen beide organisaties afgesproken dat Hannes na vangst en opvang uitgezet zou worden, behalve indien de Nederlandse overheid geen toestemming zou verlenen op een aanvraag voor een vergunning daartoe. De Dierentuin heeft na enige bedenktijd toegezegd haar medewerking te zullen verlenen in dit proces en heeft Hannes daartoe ook aan de Zeehondencrèche overgedragen.

De Dierentuin heeft deze afspraak onlangs nog in haar fax van 8 oktober (waarvan u een kopie toegezonden hebt gekregen) bevestigd. De Zeehondencrèche is in deze derhalve rechthebbende en voor zover nodig wordt deze aanvraag mede namens de Dierentuin ingediend.

Wij betreuren het dat het Ministerie van LNV de Zeehondencrèche niet heeft gehoord alvorens haar brief van 24 september te verzenden. Daarin geeft het Ministerie aan dat geen vergunning tot het uitzetten van Hannes zal worden verleend. In recente gesprekken met betrokken ambtenaren binnen het Ministerie bleken deze niet op de hoogte van, althans geen rekening te hebben gehouden met, een aantal zeer relevante feiten ten aanzien van Hannes, alsmede eerder door andere organisaties in de Nederlandse kustwateren en de Waddenzee uitgezette zeehonden. Wij hebben vervolgens met hen besproken onderhavige vergunningaanvraag in te dienen.

Eén formeel aspect nog alvorens de aanvraag zelf toe te lichten: voorzover in uw brief van 24 september jl. enig besluit zou zijn besloten - wij gaan er vanuit dat dat niet zo is - kunt u deze brief ook als een bezwaarschrift opvatten.
Gegevens Hannes
Gewone zeehond (Phoca vitulina) .
Geslacht: mannelijk.
Leeftijd op het moment van aanvraag blijkens opgave van de Dierentuin: 11 weken oud.
Vader en moeder komen uit Seehundstation Friedrichskoog in Schleswig-Holstein.
Vader uit de Waddenzee, moeder in gevangenschap geboren van ouders uit de Waddenzee.
Hannes heeft een identificatie chip, nummer: 000001756435, country code: 968.

Daarnaast is bij Tierpark Nordhorn geïnformeerd of er andere essentiële informatie is die voor een uitzetting van belang zou zijn. Dat was niet het geval.

Medisch:
Hannes is op 3 september jl. in de Zeehondencrèche in quarantaine geplaatst en onderzocht. Momenteel verblijft hij in een buitenquarantaine.
Het bacteriologisch onderzoek is uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De test is negatief voor Salmonella en Campylobacter. Hannes heeft een voor de diersoort normale darmflora.
De uitslagen van het virologisch onderzoek zijn op het moment dat deze aanvraag gedaan wordt nog niet beschikbaar.
Genetisch onderzoek door Gendika in Veendam wijst uit dat de genetische overeenkomst met zeehonden uit de Waddenzee zeer hoog is. Hannes heeft zich op de Zeehondencrèche ontwikkeld zoals alle andere zeehonden die in de opvang terechtkomen.

Conclusie: Er zijn vooralsnog geen fysieke of ethologische beperkingen die het uitzetten van Hannes in de weg zouden staan. Argumentatie voor vrijlating
o

Hannes is een jonge zeehond die normaal zeehondengedrag vertoont en nog niet door de dierentuin omgeving 'gevormd' is. Hannes was in de Dierentuin al afgespeend en apart gezet van zijn moeder. Zijn ontsnapping en de wijze waarop lijken gebaseerd op een bijzondere vrijheidsdrang.
o De Dierentuin en de Zeehondencrèche zijn ruim voor de vangactie van laatstgenoemde overeengekomen dat hij uitgezet zou worden (behalve indien door het Ministerie van LNV geen toestemming verleend zou worden). De Zeehondencrèche zou de vangoperatie anders ook niet zo hebben uitgevoerd.
o De resultaten van bovengenoemde testen wijzen vooralsnog uit dat het uitzetten van Hannes verantwoord is. Hij verkeert ook in goede conditie.
o Middels haar eigen website heeft de dierentuin blijk gegeven van een zeer beperkte kennis over de verzorging en het welzijn van zeehonden. o De Leidraad evenals de trilaterale afspraken waarnaar het Ministerie van LNV in haar brief van 24 september jl. verwijst bieden de mogelijkheid tot het verlenen van de bij deze verzochte ontheffing. De trilaterale afspraken zijn overigens niet van kracht in het Delta gebied.

Ter ondersteuning van deze aanvraag en laatstgenoemd punt wijst de Zeehondencrèche op een aantal eerder door het Ministerie van LNV afgegeven vergunningen.


1

Regelmatig verleent het Ministerie aan EcoMare toestemming om de jaarlijks aldaar in gevangenschap gefokte zeehonden uit te zetten. Dit uitzetten geschiedt blijkens openbare mededelingen van EcoMare en zoals het Ministerie van LNV weet in de Waddenzee.
2 De zeehonden die deelnemen aan het fokprogramma van EcoMare verblijven daar al lange tijd. Voorheen konden honden en tot op dit moment kunnen bezoekers direct contact hebben met de zeehonden van EcoMare. Onlangs wierp een 38-jarig vrouwtje een jong dat uitgezet zal worden. De status van deze moeder en overige ouders (gemiddelde leeftijd 20 jaar, onder hen de zeehond Robbie die in speelfilms heeft opgetreden en wiens genetische afkomst niet duidelijk is) uit het fokprogramma is geen belemmering geweest voor het verlenen van toestemming. De situatie verschilt in wezen niet van die in een dierentuin.

3 Hannes is afkomstig uit een dierentuin waar ook andere dieren gehuisvest zijn: een zelfde situatie doet zich bijvoorbeeld voor in Sea Life Center Blankenberge in België. De zeehonden bevinden zich daar eveneens in bassins die grenzen aan die van andere zeezoogdieren zoals zeeleeuwen, maar ook aan die van pinguïns en otters. Het Ministerie van LNV heeft zoals u weet aan dit bedrijf sinds 2003 toestemming verleend om van haar afkomstige zeehonden uit te zetten in ondermeer Zeeland.

4 Onlangs heeft de Zeehondencrèche een zeehond opgevangen die blijkens de ingebrachte chip afkomstig was van Dierenpark Ouwehand. Deze zeehond was omstreeks zes jaren geleden na haar geboorte en twee jaren verblijf in de dierentuin in samenwerking met EcoMare en met toestemming van het Ministerie van LNV uitgezet.

Met deze opsomming geven wij aan dat het verlenen van toestemming voor het uitzetten van Hannes past in het door de Nederlandse overheid bij andere organisaties toegepaste beleid. Wij gaan ervan uit dat het Ministerie niet met twee maten zal meten. De Zeehondencrèche is door Lloyd's Quality Register Assurance ISO-9001-2000 gecertificeerd en de opvang geschiedt conform een groot aantal strikte protocollen. Hannes is zó uitgebreid gecheckt dat geen andere zeehond die in Nederland wordt vrijgelaten meer onderzoek zal hebben ondergaan. Slot
Afsluitend hopen en vertrouwen wij erop dat u spoedig positief zult beslissen op deze aanvraag. Zoals ook toegezegd door Tierpark Nordhorn kan Hannes dan uitgezet worden in de natuurlijke omgeving waar hij hoort. Graag horen wij indien u aanvullende gegevens behoeft.

Met vriendelijke groet,

Lenie 't Hart

Cc

LNV Noord, dhr Oosterveld
Minister Veerman