VNG

VNG roept extra ledenvergadering bijeen en schort overleg WMO op

Het algemeen bestuur van de VNG heeft gisteren besloten om een buitengewone algemene ledenvergadering uit te schrijven op de ochtend van 22 oktober a.s. De vergadering vindt plaats op het Malieveld in Den Haag.

Tijdens de ledenvergadering zijn twee onderwerpen aan de orde: de gekozen burgemeester en de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het rijk.
Dat alle leden zich over de gekozen burgemeester konden uitspreken was al eerder besloten. De recente ontwikkelingen op het dossier van de gemeentefinanciën geven het bestuur echter nog een belangrijke aanleiding om de leden te raadplegen.

Op het jaarcongres 2004 hebben de Nederlandse gemeenten vrijwel unaniem een duidelijk signaal gegeven aan het kabinet. Zij willen voluit hun verantwoordelijkheid ten opzichte van hun inwoners waarmaken, ook in de huidige moeilijke tijden, maar kunnen daarbij niet zonder de medewerking van de rijksoverheid.

Het kabinet heeft desondanks besloten de maximering van de OZB-tarieven in 2005 en de afschaffing van het gebruikersdeel OZB voor woningen in 2006 door te voeren. Daardoor worden gemeenten aanmerkelijk beperkt in hun financiële armslag, temeer omdat er tot nu toe geen signalen zijn dat de door de VNG gevraagde gelijktijdige uitbreiding van het gemeentelijke belastinggebied serieus overwogen wordt door het kabinet.

Ten aanzien van de problematiek van het EMU-saldo zijn er voorstellen in voorbereiding die negatieve gevolgen zullen hebben voor gemeentelijke investeringen en grondaankopen.
Tegelijkertijd vraagt het kabinet echter wel van gemeenten om omvangrijke nieuw taken met aanzienlijke financiële risico's op zich te nemen, zoals bijvoorbeeld in de zorg.
Het bestuur vindt dat het kabinet door dit optreden volstrekt voorbijgaat aan de noodzaak om gemeenten, in het belang van hun burgers, voldoende financiële armslag te geven. Daarnaast wordt door het kabinet onvoldoende voortgang gemaakt met het daadwerkelijk verbeteren van de interbestuurlijke verhoudingen.

Het bestuur acht de situatie dermate ernstig dat het aan de ledenvergadering van 22 oktober voorstelt dat de gemeenten onder de huidige omstandigheden geen medewerking zullen verlenen aan de overdracht van de nieuwe taken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In afwachting van die uitspraak heeft het bestuur het overleg met het kabinet over deze nieuwe wet opgeschort.

Den Haag, 10 september 2004