Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.

14/10/2004


---

Programmeertaal Cobol allesbehalve achterhaald

De academische wereld haalt er zijn neus voor op, maar Cobol is wel de meest gebruikte programmeertaal. Ruim 80 procent van alle systemen bij de overheid en in de financiële sector, zoals salaris- en hypotheekprogramma"s, zijn geschreven in Cobol. Daarom is wetenschappelijke aandacht voor deze taal belangrijk, vindt de afdeling Informatiemanagement en Software Engineering, onderdeel van de Informatica-afdeling van de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de VU. Onderzoek kan namelijk helpen de vele Cobol-systemen optimaal te onderhouden en aan te passen aan de eisen van tegenwoordig. Vrijdag 22 oktober organiseert de groep daarom samen met uitgeverij ten Hagen & Stam het symposium History and Future of Cobol.

De aanleiding voor het symposium is dat Wim Ebbinkhuijsen na 25 jaar afscheid neemt van de ISO standaardisatiecommissie Cobol. Hij heeft gezorgd dat standaardisatie van Cobol (vergelijk dat met het vaststellen van spellingsregels van een taal) niet meer alleen een Amerikaanse aangelegenheid is. Standaardisatie is van belang om programma"s gemakkelijker van het ene platform over te kunnen brengen naar een ander platform: de afhankelijkheid van de computerleveranciers blijft daarmee beperkt. Ebbinkhuijsen is een Cobol engineer uit de praktijk, maar zijn plaats wordt ingenomen door onder meer dr. Ralf Lämmel, wetenschappelijk onderzoeker en docent op de VU.

Hoewel Cobol na ruim veertig jaar bestaan de meest gebruikte programmeertaal is, krijgt het in het hoger onderwijs geen aandacht. Dat komt omdat veel wetenschappers het wiskundig niet elegant vinden. In de praktijk is de wiskundige elegantie echter minder relevant, zeggen de VU-onderzoekers, en een zinnig debat over de voors en tegens van Cobol en van de academisch verantwoorde programmeertalen is eigenlijk nooit gevoerd. De genoemde onderzoeksgroep van de VU streeft er onder meer naar om dit schisma tussen de academische software engineering en de IT-praktijk te overbruggen.

Het symposium is bedoeld voor iedereen die technisch is geïnteresseerd in Cobol. Niet alleen de geschiedenis, maar vooral de toekomst van deze programmeertaal staat centraal. De leden van de internationale standaardisatiecommissie behandelen de huidige ontwikkelingen. Folkert de Boer, verantwoordelijk voor de vele miljoenen regels tellende Cobol-portfolio van ABN AMRO, geeft uitleg over de rol van de taal bij deze bank. Huib Klink, technisch consultant bij Microsoft-partner Microfocus-NL, gaat in op de vraag hoe je Cobol-systemen kunt integreren in moderne software-architectuur, bijvoorbeeld systemen met websites als interfaces. Op deze manier geven nog enkele Cobol-deskundigen hun visie, hetgeen samen met het publiek tot een interessante discussie kan leiden.