Ingezonden persbericht


Hoogste punt School voor Praktijkonderwijs Parkstad Limburg

Met het officieel plaatsen van zonnepanelen werd/wordt op 22 oktober gevierd dat het hoogste punt is bereikt van de nieuwe school voor Praktijkonderwijs Parkstad Limburg, in de volksmond "De Praktijkschool". De bouw van de school is het eerste concrete project van Stadspark Oranje Nassau.

De school is in augustus 2002 ontstaan uit de samenwerking van "De Linde" en "Coriovallum" uit Heerlen en "Clara Fey" uit Simpelveld en heeft momenteel 560 leerlingen. In de nieuwe school voor Praktijkonderwijs worden leerlingen op hun eigen niveau opgeleid naar een plek in de samenleving en op de arbeidsmarkt.

Het nieuwe schoolgebouw wordt helemaal aangepast aan de omgeving en aan de praktijkgerichte onderwijsvorm. In het gebouw komen 39 lokalen. "Maar dat zijn geen traditionele lokalen", aldus de heer Zentveld, directeur van de Praktijkschool. "Zo worden er een aantal woonunits, bijna woonhuizen, ingebouwd. Daarin krijgen de leerlingen praktische training over van alles wat met wonen te maken heeft. Ook komt er binnen de school een leer-werk-bedrijf, waar leerlingen intern werkervaring opdoen. We denken ook nog aan een eigen restaurant. Lukt dat, dan kunnen we dat later eventueel ook voor externe gasten openstellen." Tenslotte is er een ruimte met fitness-appartuur om op een aantrekkelijke manier de motoriek van de leerlingen te verbeteren.

Stadspark Oranje Nassau

Als locatie voor de nieuwe school werd bewust gezocht naar een locatie die centraal gelegen was in de regio en op loopafstand van een trein- en een busstation. Het Stadspark Oranje Nassau is dan de ideale plek.

Aan de gebouwen in Stadspark Oranje Nassau worden extra hoge energie-eisen gesteld. Daarom wordt de school voor Praktijkonderwijs gebouwd volgens de inzichten van Duurzaam Bouwen. Naast een bijzonder goede isolatie krijgt het gebouw een laag-temperatuurverwarming, een gebalanceerd luchtventilatiesysteem en zonnecellen. Door al deze maatregelen is het gebouw 'klaar' voor verwarming en koeling met behulp de warmte van het toekomstig mijnwaterproject. Om al deze redenen hebben de gemeente, de provincie en de Europese Gemeenschap in de vorm van Urban-gelden fors geïnvesteerd in het gebouw.

Viering 'mei'

Om het bereiken van het hoogste punt te vieren heeft/zal wethouder Loek Damen op 22 oktober symbolisch de zonnepanelen op het dak gehesen/hijsen.

Aan de redactie:

Langs deze weg nodigen de Gemeente Heerlen en de Onderwijsstichting Sint Bernardinus u van harte uit de feestelijke viering van de 'mei' bij te wonen op 22 oktober 2004 om 16.00 uur aan de Sittarderweg.


---- --