tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-10-2004

Televisie
het leven gaat door
Uitzending vrijdag 22 oktober
Nederland 2 - 19.55 uur

leven met een hartafwijking en longziekte
in 'het leven gaat door'

De slotaflevering van de serie HET LEVEN GAAT DOOR van vrijdag 22 oktober gaat over de 39-jarige Erna en de 54-jarige Jan. Erna ondergaat een erg spannende operatie. Haar hartkleppen functioneren zeer slecht waardoor een openhart operatie noodzakelijk is. Jan heeft veel last van COPD. Hij wordt gevolgd tijdens zijn longrevalidatie.

Erna is in haar jeugd meerdere keren geopereerd aan een aangeboren hartafwijking. Compleet onverwacht kreeg ze opnieuw klachten: ritmestoornissen en kortademigheid. Er werd een lekkende longslagader geconstateerd. Opnieuw wordt ze geopereerd. Erna wordt gevolgd tijdens de zware en spannende hartoperatie.

Jan kreeg twaalf jaar geleden last van COPD, veroorzaakt door een genetische afwijking. Hij concentreerde zich op zijn werk maar zijn conditie werd steeds zwakker en uiteindelijk was hij tot weinig meer in staat. Dit jaar heeft hij definitief van zijn werk afscheid moeten nemen. Het accepteren dat het niet meer ging is één van de grootste hobbels die hij heeft moeten nemen. Zijn longcapaciteit is inmiddels afgenomen tot 25 procent. De ziekte blijft zich ontwikkelen en Jan zijn grootste angst, permanente zuurstof toediening, komt steeds dichterbij...

Presentatie: Mireille Bekooij

Voor meer informatie: www.tros.nl/hetlevengaatdoor